// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Torben Bramming: Rantzau. Den hellige kriger
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Historie

Torben Bramming: Rantzau. Den hellige kriger

Skrevet af den 26. april 2022 – 07:50Ingen kommentarer

Johan Rantzau er en af danmarkshistoriens mest kendte h√¶rf√łrere. Hans sejrsr√¶kke er imponerende, og hans betydning for krigsf√łrelsen i starten af 1500-tallet var enorm. Alligevel h√łrer han ikke rigtig til blandt historieb√łgernes helte. Rantzau forsvarede nemlig ikke kun Danmark mod ydre fjender. Han var ogs√• manden, der vandt borgerkrigen Grevens Fejde for Christian d. 3 ‚Äď blandt andet ved at massakrere b√łnder. Og det bliver man (med rette) ikke popul√¶r af.

Rantzau var dog en kompleks og interessant skikkelse i en sp√¶ndende og voldsom epoke af danmarkshistorien, og derfor kan det undre at der ikke findes flere b√łger om ham. Faktisk fandtes der kun √©n biografi om Rantzau, og den har knap 500 √•r p√• bagen og var skrevet af hans s√łn. Det er derfor velkomment at Torben Bramming har taget handsken op og skrevet en biografi om Rantzau og hans tid. Der er masser af stof at skrive om.

Rantzau var en del af det holstenske ridderskab, der gennem tiderne har givet den danske konge s√• mange kvaler. Han blev f√łdt i 1492, samme √•r som Columbus sejlede til Amerika for f√łrste gang. Han fik en god uddannelse til at g√łre tjeneste som h√¶rf√łrer, en uddannelse der ogs√• indeholdt internationale rejser og international milit√¶rtjeneste.

De f√łrste √•rtier af 1500-tallet var omskiftelige som f√• tider f√łr det. Luther indledte sit opg√łr med den katolske kirke, i Danmark blev Christian d. 2. afsat ‚Äď som den sidste konge i danmarkshistorien ‚Äď og Rantzau var med p√• den nye konges side, Frederik d. 1. Imens vokser Luthers tanker frem, og da Frederik d. 1. d√łr udl√łser det borgerkrigen Grevens Fejde, hvor Rantzau brutalt deltager for den senere Christian d. 3., der er lutheraner og indf√łrer reformationen i Danmark. Det er altid en tid pr√¶get af krig, religi√łs uro og nyt tanker.

Brammings bog kommer godt omkring tiden og baggrunden for de mange, voldsomme begivenheder. Det kan v√¶re sv√¶rt p√• 500 √•r at s√¶tte sig ind i, hvordan mennesker t√¶nkte dengang ‚Äď dengang p√• t√¶rsklen mellem middelalder og reformation ‚Äď men Bramming g√łr en solid indsats for at formidle sin viden, og bogen er letforst√•elig og interessant, ogs√• for folk der ikke har det store kendskab til perioden eller til de teologiske diskussioner fra reformationstiden

Torben Bramming. Rantzau. Den hellige kriger. Kristeligt Dagblads forlag, 290 sider. Udkom i 2016.

Der er lukket for kommentarer.