// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Pam Jenoff: Kvinden med den blå stjerne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Pam Jenoff: Kvinden med den blå stjerne

Skrevet af den 24. maj 2022 – 07:00Ingen kommentarer

Året er 1942. Vi befinder os i Krakow, Polen, og nazisterne har tvunget den attenårige Sadie Gault og hendes forældre til at bo i Krakows jødiske ghetto. Men det er kun på lånt tid, og inden længe begynder nazisterne at deportere jøderne. Sadies far har været forberedt, og sammen med en kloakarbejder har han planlagt en flugt ned i byens kloaker. Det aner Sadie intet om, før de i al hast må flygte. Men Sadies mor er gravid, og flugten er langt vanskeligere, end de havde forestillet sig, og sætter den lille familie på den værst tænkelige prøvelse.

Den velhavende unge kvinde Ella Stepanek bor alene i et stort hus med sin stedmor Ana Lucia efter farens død. Ana Lucia foragter Ella og tåler hende kun netop. Ana Lucia har nemlig sin egen agenda, og hver aften er huset fuld af larmende nazister, som hun holder hof for. Ella hader hende for alt, hvad hun står for, men hun har ingen andre steder at tage hen.

En dag hvor Ana Lucia igen har påtvunget kokkepigen Hannah at lave en kage til sine gæster, som Hannah umuligt kan skaffe ingredienser til, påtager Ella sig opgaven at finde kirsebær til kagen. På turen hen til markedet opdager hun et par øjne kigge op fra en kloakrist. Det er Sadie, og Ella beslutter sig for at hjælpe hende. En beslutning der med tiden knytter et stærkt bånd mellem de to unge kvinder. Men krigen udvikler sig i al hast, manglen på mad bliver kun større, og det bliver farligere og farligere for Sadie at befinde sig i kloakken og for Ella at skaffe mad. Nazisterne ransager oftere og oftere byen for skjulte jøder, og kloakken er ikke længere et sikkert sted at opholde sig.

Kvinden med den blå stjerne er bestemt en bog, du skal læse, hvis du er til historisk fiktion baseret på hændelserne under Anden Verdenskrig. Jeg var ikke klar over, at der havde skjult sig jøder i Krakows kloakker, så hele historien og beskrivelsen af flugten, kampen for at overleve, de uhumske forhold og kampen for at holde sig nogenlunde infektionsfri var enormt fængslende. Og her må jeg rose Pam Jenoff for at beskrive Sadies naive og barnlige reaktion overfor sin situation så ekstremt irriterende. For netop denne naivitet og manglende forståelse overfor den umenneskelige situation, som tusindvis af jøder stod overfor, bliver skildret så virkelighedstro, at jeg havde lyst til at ruske Sadie for at få hende til at forstå. Det må have været umådeligt svært at forestille sig, hvilken ondskab de alle stod overfor. Så er du vild med historisk fiktion, skal du helt sikkert læse denne.

Læs også vores anmeldelse af Hittebarnets historie

Pam Jenoff: Kvinden med den blå stjerne, Forlaget Alpha, oversat af Anne Matthiesen, 360 sider, april 2022

Der er lukket for kommentarer.