// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Pam Jenoff: Hittebarnets historie
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Pam Jenoff: Hittebarnets historie

Skrevet af den 21. august 2021 – 07:23Ingen kommentarer

Der findes utallige historier baseret på hændelser sket under Anden Verdensskrig. Historier om modige helte, der trodsede frygten for at miste livet og handlede uselvisk for at redde de få jøder fra Holocaust, de kunne. Hittebarnets historie er endnu en fortælling om nogle af de forfærdelige ting, Hitler stod i spidsen for, men det er også en historie om kærlighed, mod og venskab.

Den 16-årige hollandske pige Noa bliver gravid med en tysk soldat, og hendes far smider hende ud hjemmefra. Efter at have født barnet og givet det fra sig mod sin vilje får hun et rengøringsjob på jernbanestationen i den sydtyske by Bensheim. En aften på stationen hører hun barnegråd fra togene og opdager en hel godsvogn fuld af jødiske spædbørn overladt til sig selv. Noa, der er i sorg over at have mistet sit barn, kan ikke lade være med at række ud efter en lille babydreng og uden at tænke over det, tager hun barnet og flygter.

Hendes flugt fører hende ind i en nærliggende skov, hvor hun og barnet mod al forventning bliver reddet af et omrejsende cirkus, der tager dem til sig med et enkelt krav; Noa skal lære at flyve i trapez og optræde på deres tour. Det bliver den smukke artist Astrid, der får til opgave at lære Noa op. Hun er selv blevet optaget i cirkustruppen, efter at hendes ægteskab med en tysk officer er blevet annulleret af Hitler grundet Astrids jødiske baggrund, og fordi Astrids familiecirkus og hendes familie er forsvundet. Astrid er på ingen både tilhænger af at optræde med en amatør, men cirkusindehaver Herr Neuhoff forlanger det, og trods den urealistiske tidsfrist må de to kvinder lære at arbejde sammen, for de har begge alt for meget at miste.

Hittebarnets historie er en hjerteskærende og anderledes historie om de grufulde hændelser, der skete under Anden Verdenskrig. Cirkusmiljøet var i forvejen en skrøbelig konstellation under Hitlers besættelse, da han på ingen måde var tilhænger af folk, der race -og udseendemæssigt skilte sig ud. At der så ovenikøbet var cirkusser, der på trods af de store risici, skjulte jøder, det er utroligt at tænke på. Da jeg startede med at læse bogen, troede jeg det var historien om et lille barn, Noa så modigt redder blandt en vognfuld af mange små, som hun i stor sorg må efterlade. Det viste sig dog at være en mindre del af den primære historie, som handlede om de to kvinders venskab, deres tab og sorg, fundet af ny kærlighed i et cirkusmiljø, hvor alle må arbejde sammen for at overleve. Det er bestemt en læseværdig oplevelse.

Pam Jenoff: Hittebarnets historie, Alpha, oversat af Anne Matthiesen, 400 sider, august 2021

Der er lukket for kommentarer.