// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Pam Jenoff: Hittebarnets historie
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Pam Jenoff: Hittebarnets historie

Skrevet af den 21. august 2021 – 07:23Ingen kommentarer

Der findes utallige historier baseret p√• h√¶ndelser sket under Anden Verdensskrig. Historier om modige helte, der trodsede frygten for at miste livet og handlede uselvisk for at redde de f√• j√łder fra Holocaust, de kunne. Hittebarnets historie er endnu en fort√¶lling om nogle af de forf√¶rdelige ting, Hitler stod i spidsen for, men det er ogs√• en historie om k√¶rlighed, mod og venskab.

Den 16-√•rige hollandske pige Noa bliver gravid med en tysk soldat, og hendes far smider hende ud hjemmefra. Efter at have f√łdt barnet og givet det fra sig mod sin vilje f√•r hun et reng√łringsjob p√• jernbanestationen i den sydtyske by Bensheim. En aften p√• stationen h√łrer hun barnegr√•d fra togene og opdager en hel godsvogn fuld af j√łdiske sp√¶db√łrn overladt til sig selv. Noa, der er i sorg over at have mistet sit barn, kan ikke lade v√¶re med at r√¶kke ud efter en lille babydreng og uden at t√¶nke over det, tager hun barnet og flygter.

Hendes flugt f√łrer hende ind i en n√¶rliggende skov, hvor hun og barnet mod al forventning bliver reddet af et omrejsende cirkus, der tager dem til sig med et enkelt krav; Noa skal l√¶re at flyve i trapez og optr√¶de p√• deres tour. Det bliver den smukke artist Astrid, der f√•r til opgave at l√¶re Noa op. Hun er selv blevet optaget i cirkustruppen, efter at hendes √¶gteskab med en tysk officer er blevet annulleret af Hitler grundet Astrids j√łdiske baggrund, og fordi Astrids familiecirkus og hendes familie er forsvundet. Astrid er p√• ingen b√•de tilh√¶nger af at optr√¶de med en amat√łr, men cirkusindehaver Herr Neuhoff forlanger det, og trods den urealistiske tidsfrist m√• de to kvinder l√¶re at arbejde sammen, for de har begge alt for meget at miste.

Hittebarnets historie er en hjertesk√¶rende og anderledes historie om de grufulde h√¶ndelser, der skete under Anden Verdenskrig. Cirkusmilj√łet var i forvejen en skr√łbelig konstellation under Hitlers bes√¶ttelse, da han p√• ingen m√•de var tilh√¶nger af folk, der race -og udseendem√¶ssigt skilte sig ud. At der s√• ovenik√łbet var cirkusser, der p√• trods af de store risici, skjulte j√łder, det er utroligt at t√¶nke p√•. Da jeg startede med at l√¶se bogen, troede jeg det var historien om et lille barn, Noa s√• modigt redder blandt en vognfuld af mange sm√•, som hun i stor sorg m√• efterlade. Det viste sig dog at v√¶re en mindre del af den prim√¶re historie, som handlede om de to kvinders venskab, deres tab og sorg, fundet af ny k√¶rlighed i et cirkusmilj√ł, hvor alle m√• arbejde sammen for at overleve. Det er bestemt en l√¶sev√¶rdig oplevelse.

Pam Jenoff: Hittebarnets historie, Alpha, oversat af Anne Matthiesen, 400 sider, august 2021

Der er lukket for kommentarer.