// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Volker Kutscher: Sagen Vaterland
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Roman

Volker Kutscher: Sagen Vaterland

Skrevet af den 8. april 2022 – 07:11Ingen kommentarer

Sommeren 1932. I Berlin findes en mand druknet i en elevator i et forlystelsessted med det (u)passende navn Vaterland. Druknet? I en elevator? Det er en mærkelig sag, som Gereon Rath må tage sig af midt i den sydende storby.

Snart finder man flere druknede m√¶nd p√• m√¶rkv√¶rdige steder, og Rath m√• som altid k√¶mpe b√•de med og mod sine egne kolleger og chefer, sit forhold til smukke Charlotte Ritter, der er vendt hjem efter et ophold i Paris ‚Äď og bag det hele forts√¶tter de politiske uroligheder i Berlin med at vokse. Det kan ikke blive ved. Det ved vi, og det aner Gereon Rath ogs√• her i fjerde bind af den popul√¶re krimiserie som ogs√• er filmatiseret under navnet Babylon Berlin.

De druknede m√¶nd leder Rath til √ėstpreussen, den del af Tyskland der efter f√łrste verdenskrig blev afsk√•ret fra resten af landet af den polske korridor, og som i 1932 l√• som en stor enklave i Polen. Her f√łler man sig glemt af resten af riget, man dyrker dr√łmmen om en √¶gte genforening med resten af den tyske nation ‚Äď og man hader al polsk. Det f√•r konsekvenser. B√•de modviljen mod de polske naboer, men ogs√• opbakningen til nazistpartiet. Men kan det lede til mord?

Det skal Rath finde ud af, mens han drikker hjemmebr√¶ndt med den lokale l√¶rer, leder efter en mystisk ‚Äď n√¶sten mytisk ‚Äď eneboer i de enorme skove p√• gr√¶nsen til Polen og generelt fors√łger at finde ud af, om historiske begivenheder der ligger mange √•r tilbage i tiden rent faktisk kan v√¶re anledning til meget nutidige mord?

Sagen Vaterland er fjerde bind i serien, og det er seriens hidtil bedste. Det er et dyk ned i et (for mig) n√¶sten ukendt kapitel af Tysklands historie, nemlig historien om hvad folk f√łlte og t√¶nkte i det amputerede √łstpreussen. Det kl√¶der overraskende nok serien at forlade Berlin ‚Äď selvom Rath selvf√łlgelig nok skal vende tilbage ‚Äď og det l√¶ger nye lag til afd√¶kningen af b√•de personer og periode, at vi nu sikkert og ub√łnh√łrligt n√¶rmer os tiden for Hitlers magtovertagelse.

Jeg glæder mig allerede til næste bind!

Sagen Vaterland er fjerde bind i Gereon Rath-serien fra 1920‚Äôernes og 30‚Äôernes Berlin. Som krimier kan b√łgerne sagtens l√¶ses hver for sig, men vil man have fuldt udbytte af det komplicerede forhold mellem Rath og Ritter, ja s√• skal man alts√• starte med Den v√•de fisk og g√• kronologisk til v√¶rks.

Volker Kutscher: Sagen Vaterland. 626 sider, Lindhardt og Ringhof. Oversat af Hanne Lund, udkom i 2020

Der er lukket for kommentarer.