// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Volker Kutscher: Sagen Vaterland
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Roman

Volker Kutscher: Sagen Vaterland

Skrevet af den 8. april 2022 – 07:11Ingen kommentarer

Sommeren 1932. I Berlin findes en mand druknet i en elevator i et forlystelsessted med det (u)passende navn Vaterland. Druknet? I en elevator? Det er en mærkelig sag, som Gereon Rath må tage sig af midt i den sydende storby.

Snart finder man flere druknede mænd på mærkværdige steder, og Rath må som altid kæmpe både med og mod sine egne kolleger og chefer, sit forhold til smukke Charlotte Ritter, der er vendt hjem efter et ophold i Paris – og bag det hele fortsætter de politiske uroligheder i Berlin med at vokse. Det kan ikke blive ved. Det ved vi, og det aner Gereon Rath også her i fjerde bind af den populære krimiserie som også er filmatiseret under navnet Babylon Berlin.

De druknede mænd leder Rath til Østpreussen, den del af Tyskland der efter første verdenskrig blev afskåret fra resten af landet af den polske korridor, og som i 1932 lå som en stor enklave i Polen. Her føler man sig glemt af resten af riget, man dyrker drømmen om en ægte genforening med resten af den tyske nation – og man hader al polsk. Det får konsekvenser. Både modviljen mod de polske naboer, men også opbakningen til nazistpartiet. Men kan det lede til mord?

Det skal Rath finde ud af, mens han drikker hjemmebrændt med den lokale lærer, leder efter en mystisk – næsten mytisk – eneboer i de enorme skove på grænsen til Polen og generelt forsøger at finde ud af, om historiske begivenheder der ligger mange år tilbage i tiden rent faktisk kan være anledning til meget nutidige mord?

Sagen Vaterland er fjerde bind i serien, og det er seriens hidtil bedste. Det er et dyk ned i et (for mig) næsten ukendt kapitel af Tysklands historie, nemlig historien om hvad folk følte og tænkte i det amputerede østpreussen. Det klæder overraskende nok serien at forlade Berlin – selvom Rath selvfølgelig nok skal vende tilbage – og det læger nye lag til afdækningen af både personer og periode, at vi nu sikkert og ubønhørligt nærmer os tiden for Hitlers magtovertagelse.

Jeg glæder mig allerede til næste bind!

Sagen Vaterland er fjerde bind i Gereon Rath-serien fra 1920’ernes og 30’ernes Berlin. Som krimier kan bøgerne sagtens læses hver for sig, men vil man have fuldt udbytte af det komplicerede forhold mellem Rath og Ritter, ja så skal man altså starte med Den våde fisk og gå kronologisk til værks.

Volker Kutscher: Sagen Vaterland. 626 sider, Lindhardt og Ringhof. Oversat af Hanne Lund, udkom i 2020

Der er lukket for kommentarer.