// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser pĂĄ nettet » Stephen King: Billy Summers
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding, Thriller

Stephen King: Billy Summers

Skrevet af den 24. juli 2022 – 06:32Ingen kommentarer

Man ved bare med 100 % sikkerhed, at man har noget virkelig godt i vente, når der udkommer en ny bog fra Stephen King, og når Sunday Times så ovenikøbet er citeret på forsiden med ”King har aldrig være bedre”, så er forventningerne tårnhøje, og jeg blev som sædvanlig ikke skuffet.

Billy Summers er veteran fra Irak-krigen, der nu lever som lejemorder, og han er den bedste i branchen. Hans samvittighed plager ham dog ikke, for han slĂĄr udelukkende onde mennesker ihjel. Nu har Billy imidlertid besluttet at gĂĄ pĂĄ pension, men inden da pĂĄtager han sig en sidste opgave, som han kan tjene sĂĄ mange penge pĂĄ, at hans alderdom er sikret.

Mens Billy venter på at kunne udføre likvideringen i den lille by Red Bluff, slår han sig ned i en lille naboby under dække af at være forfatter, og han begynder at skrive sin egen livshistorie, som ikke er for sarte sjæle. Han får en fornemmelse af, at hans arbejdsgiver overvåger ham, og jo tættere han kommer på dagen, hvor mordet skal begås, jo mere overbevist bliver han om, at nogen forsøger at lokke ham i en fælde. Men så let snyder man ikke Billy, så han lægger sin egen flugtplan. Her tager historien en drejning, jeg ikke havde set komme, for efter likvideringen må han nødtvunget redde den unge kvinde Alices liv og derefter tage hende med på flugt.

Trods sin beskæftigelse er Billy enormt sympatisk, og jo mere af hans livshistorie man får oprullet i løbet af hans skriverier, jo bedre forstår man hans livsvalg og handlinger. Jeg var desuden vild med skiftet i historien, som føltes lidt som at starte på en ny historie, hvor det platoniske forhold mellem Billy og Alice var omdrejningspunktet, og slutningen var både smuk og overraskende. Jeg vil huske denne bog og dens karakterer længe – de kom virkelig under huden på mig.

Tempoet i bogen er meget langsomt, for fokusset ligger på personkarakteristikkerne og historiefortællingen. Det er en klassisk King-fortælling om det gode mod det onde, og dette er en af hans bedste. Han har som sædvanligt også plantet små henvisninger til tidligere bøger, som enhver fan vil elske at opdage undervejs i læsningen.

Der var noget ved historien, som mindede mig om Kings bog 22.11.63 – den har lidt samme fornemmelse og stemning. Samtidig er der så mange lag i historien, at man glemmer tempoet og bare vil vide mere om Billy og Alice, og hvordan det hele vil ende for dem. Da historien var slut, tog det mig flere dage at starte på en ny bog, for det var som at skulle sige farvel til en god, gammel ven, og jeg var ikke klar til, at det var slut. Jeg kan ikke anbefale denne bog nok. Den kandiderer til årets bog for mig.

Du kan se flere anmeldelser af Stephen Kings bøger her.

Stephen King, Billy Summers, Hr. Ferdinand, 560 sider, oversat af Jakob Levinsen, udkom 22. marts 2022

Der er lukket for kommentarer.