// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stephen King: 22.11.63
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Historisk roman, Roman, Science fiction, Spænding

Stephen King: 22.11.63

Skrevet af den 11. december 2018 – 05:28Ingen kommentarer

Hvis nu man fik chancen for at ændre historiens gang, skulle man så gøre det? Det spørgsmål bliver meget aktuelt, da Jake Eppings ven en dag viser ham en tidstunnel – en portal til fortiden.

Jake er en helt almindelig fraskilt high school-lærer. Hans gamle ven Al viser ham en dag, at der er en tidstunnel i baglokalet i hans diner. Al har selv rejst tilbage i tiden flere gange for at lave research og stoppe Lee Harvey Oswald, men er nu blevet for syg til at gennemføre sin mission. Han overtaler derfor Jake til at tage tilbage til 1958, leve i fortiden i fem år og forsøge at forhindre mordet på John F. Kennedy.

Jake er først skeptisk og foretager flere mindre ture til fortiden for at forsikre sig om, at hans daglige handlinger – uanset hvor små – ikke påvirker nutiden. Uanset hvor længe han er i fortiden, vil der altid kun være gået et par minutter i nutiden, når han kommer tilbage.

Jake siger til sidst ja til missionen. Han lægger den moderne verden bag sig og går på jagt efter Lee Harvey Oswald. Han etablerer et nyt liv med en ny identitet i en verden fyldt med store amerikanerbiler, rock’n’roll, racisme, sexisme og homofobi. Undervejs forelsker han sig i den smukke Sadie, og han finder sig langsomt bedre og bedre til rette i fortiden. Men fortiden kæmper imod – den vil ikke ændres.

22.11.63 er Kings tankespind over, hvordan verden ville have set ud, hvis JFK ikke var blevet skudt den fatale dag i Dallas. Den er dog tilsat Kings eminente form for mystik og overnaturlige fænomener, krydret med hans evne til at inddrage elementer fra sine tidligere værker. For eksempel besøger Jake den lille by Derry, hvor en klovn ved navn Pennywise som bekendt engang huserede.

Jeg var vild med denne bog! Den indeholder så mange elementer, som King på fantastisk vis binder sammen til en utrolig historie. Den flyder legende let, og før man ved af det, er man fløjet igennem de mange sider. Historien indeholder både tidsrejser, et charmerende og dog brutalt portræt af livet i USA i slutningen af 1950’erne og starten af 1960’erne og en kærlighedshistorie. En genistreg af de helt store er Kings brug af fortiden som en slags person i historien, som har sin helt egen agenda og forsøger at påvirke Jakes mission.

Måske tror du kun, at King skriver gyserhistorier, men han kan så meget mere. Skønt genren oftest er science fiction og horror, formår King at udgive velskrevet, tankevækkende litteratur. Denne bog er ingen undtagelse. 22.11.63 er et stykke gennemresearchet historisk fiktion. Den er på en og samme tid science fiction om tidsrejser, den er en landsbythriller, og den er en kærlighedshistorie.

King har samtidig en evne til at forvandle de mest utrolige plots til historier om mennesker, som føles ægte for læseren. Hans personkarakteristikker er detaljerede og ærlige i en grad, hvor disse personer bliver så levende og realistiske, at det er nemt at tro på alt, hvad de kommer ud for i historiens løb.

Dette er en af Kings absolut bedste bøger, så snyd ikke dig selv for den, selvom du tror, at du slet ikke er Stephen King-fan. Det bliver du efter denne bog.

Stephen King, 22.11.63, Hr. Ferdinand, 864 sider, 22. november 2013

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.