Frida Skybäck: Dagbogens hemmelighed
Rebecka har i en svær periode som teenager boet hos sin mormor. Det er nu længe siden.
Nu bor hun med den perfekte kæreste Joar, der har fuld fart på karrieren som advokat, ser godt ud i jakkesæt og som står over for sin største sag. Derfor kan han selvfølgelig ikke tage med, da Rebeckas mormor bliver indlagt på hospitalet.
Rebecka har ikke været hjemme i flere år. Hun har ikke så meget kontakt til sin mor, men et lille besøg hos mormor er fint, når nu hun er syg.
Mormors hus er mildt sagt ikke hvad det har været. Haven er vokset til, taget mangler tagsten og der virker fugtigt og snavset og slet ikke som Rebecka husker det. I oprydningen af mormors hus finder hun er dagbog, der er dateret til maj 1943, og da hun begynder at læse, gribes hun af fortællingen om en ung piges umulige forelskelse under 2. verdenskrig.
Dagene går med oprydning, rengøring, istandsættelse og besøg hos mormor. Arbejdslivet og Joar glider lidt i baggrunden og hun mødes med naboerne, den gamle Egon og den unge Arvid og de finder ud af, at de kan hjælpe hinanden derude på landet.
Rebecka er nysgerrig på dagbogen, men mormor er ikke meget for at tale om fortiden. Rebecka er heller ikke meget for at forholde sig til sin fortid, men hun bliver nødt til at forholde sig til både fortiden og fremtiden under opholdet i mormors hus.
Dagbogens hemmelighed er virkelig en fin bog og den historiske vinkel fungerer godt. Hemmeligheder kan påvirke familier i flere generationer, men i sidste ende handler det om at finde sig selv og den del kan de fleste nok relatere til.
Frida Skybäck har skrevet flere gode bøger blandt andet Boghandlen ved Themsens bred og Bogklubben ved verdens ende som jeg også har været meget begejstret for.
Forfatteren bor i Skåne med sin mand og børn og skriver sig ind på bestsellerlisterne.
Frida Skybäck, Dagbogens hemmelighed, Forlaget Cicero, 315 sider, 2022