// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Cecilia Vanman: Cyklernes by – Copenhagen City of Bicycles
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, Livsstil

Cecilia Vanman: Cyklernes by – Copenhagen City of Bicycles

Skrevet af den 28. oktober 2010 – 07:49Ingen kommentarer

Hvis man gerne vil have sit nationalego nurset, nusset og pusset er “Cyklernes by” lige i øjet. Den giver maksimal feelgood på danskerbarometret og man svinger sig op i sadlen med den yderst tilfredse fornemmelse af, at være noget helt unikt, når man har læst Cecilia Vanmans bog, der er smukt fotograferet af engelske Robin Maddock.

Den danske cykelkultur er da også speciel. Det ved forfatteren med al tydelighed. Derfor er bogen skrevet på både engelsk og dansk. Der skal nok være mange amerikanske turister, der skal rive denne bog ned af hylden i boghandleren, så de kan vise den frem til deres måbende venner tilbage i US of A.

Som tidligere medarbejder i cyklisternes organisation, Dansk Cyklist Forbund mener jeg at have et vist indblik i cyklens kulturhistorie. Men ak, 10 år er gået og cyklerne er suset forbi mig. Hurra for Vanman,der tager os med ind i en mangefacetteret cykelverden. Lige fra de autonomes ‘Bike Wars’ til Christanias ladcykler og Aurumanias guldbesatte luksus til over 600.000 kroner.

Det er turen ind i den cykelverden, der ikke kan ses med det blotte øje, når man ruller byen tynd på sin bedstemorcykel, der er bogens absolutte feature. Der strømmer regulær cykelpassion ud af siderne og man bliver varm indeni af eksempelvis besøget hos de to unge gutter, der under navnet Hipstar bygger cykler på loftet af en etageejendom på Østerbro, for at kunne give dem til venner og familie. Eller det særlige fælleskab, der er blandt de københavnske cykelbude. Man får helt lyst til at blive cykelbud, få et tosset navn af kaldecentralen og køre rundt i gaderne på en Fixie (etgearet banecykel).

Der er masser af helt almindelige (og ualmindelige!) danskere med i bogen. Deres cykelfortællinger og de flotte billeder er med til at vise ikke kun cykelkulturen, men også København frem. “Cyklernes by” er en smuk og velfortalt turistbrochure om danskernes elskede cykler. Bogens hjemmeside er da også tydeligvis vendt mod den øvrige verden.

Cecilia Vanman er noget så sjældent som journalist og havbiolog – man kan vel nærmest ikke komme længere væk fra asfalten – men fik idéen serveret og det er der kommet en rigtig flot bog ud af. Vi kommer godt rundt om cyklens historie og får et blik for, hvad og hvor meget cyklen betyder for os danskere. Personligt kunne jeg godt have tænkt mig, at der var skruet lidt ned for afsnittene om byplanlægning og mere op for alle dem, der fortæller om sin cykel og viser den frem.

Man bliver ualmindeligt glad for sin cykel af at læse bogen, der – trods den noget påfaldende mangel på billeder af cyklister med hjelme – mest af alt gør netop det; formidler glæde og kærlighed til cyklen.

Cecilia Vanman, Cyklernes by – Copenhagen City of Bicycles. 196 sider. Nyt Nordisk Forlag. Oktober 2010