// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lene Nørgaard Munch: Hilsen fra Amerika
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Historie

Lene Nørgaard Munch: Hilsen fra Amerika

Skrevet af den 31. januar 2022 – 05:50Ingen kommentarer

Drømmen om materiel fremgang, social, religiøs og politisk frihed og nye eventyr har trukket mange danskere til Amerika. I perioden 1864 til 1914 forlod knap 255.000 danskere således hjemlandet for at begive sig ud på en lang, svær og farlig rejse vestpå mod det forjættede land. Det må have været en svær beslutning, for de fleste kunne ikke tale engelsk, og mange må have vidst, at de aldrig ville komme tilbage. Så det var ikke bare et farvel til det velkendte, men også til familie og venner.

Breve og postkort blev det foretrukne måde at kommunikere med dem derhjemme, indtil elektroniske løsninger tog over. Det er disse postkort og breve, samt billeder, som Lene Nørgaard Munch bruger til at fortælle de danske udvandreres historie. For som hun siger i forordet, så er de mange tusinde breve og postkort relevante som en del af vores fælles historie; erindringen om, hvordan det var. Men som forfatteren fint gør rede for, så var breve, billeder og postkort også med til at skabe forventninger hos dem, der overvejede at udvandre. Postkort var en del af markedsføringen fra skibsselskaberne og de amerikanske jernbaner, som jo gerne ville sælge billetter. Postkortene blev også ofte forskønnet og skabte en utopi om rigdom og social mobilitet, som man ikke kendte i Danmark.

Bogen er struktureret i en logisk rækkefølge, hvor vi først lærer noget om livsvilkårene i Danmark, der for mange var præget af elendighed og fattigdom. Derefter handler det om, hvordan man kunne få information om Amerika, og hvad der blev gjort for at markedsføre rejser og lokke folk af sted. Derefter kommer beskrivelser af selve rejsen, det første og ofte barske møde med Amerika, og så hvordan danskerne etablerede sig og byggede en ny tilværelse op – for dem det lykkedes at komme helskindet gennem den videre rejse fra New York og vest på.

Bogen er rigt illustreret, ikke alene med postkort og billeder, men også med gengivelser af annoncer fra skibsselskaber, passagerlister, menukort, jernbaneaktier og en enkelt regning fra et hotelophold. Man får et unikt indblik i vigtige kapitler i både Danmarks og Amerikas historie, og det er en nydelse at bladre gennem bogen og stifte bekendtskab med nogle af de mennesker, der kastede sig ud i det nye liv. Og Lene Nørgaard Munch fortæller med indlevelse om deres skæbne.

Lene Nørgaard Munch: Hilsen fra Amerika. Turbine, 223 sider. Oktober 2021

Der er lukket for kommentarer.