// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Jens Vilstrup: Lalandia
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jens Vilstrup: Lalandia

Skrevet af den 7. januar 2022 – 15:01Ingen kommentarer

Fedeste bog!

Hold da op en rejse, jeg har været på med Jens Vilstrup.

Lad dig ikke skr√¶mme af titlen! Romanen handler ikke om en forl√¶nget familieweekendtur i badeland med skrigende b√łrn. Romanen foreg√•r dog p√• Lolland, og Lalandia er den latinske betegnelse for Lolland. Men romanen foreg√•r ogs√• i Nordsj√¶lland og i Thailand. Romanen er bygget op om tre spor. Et fortidsspor p√• Lolland, et nutidspor i Thailand og et spor, der tidsm√¶ssigt ligger kort f√łr sporet i Thailand. Tidsm√¶ssigt bliver der kortere og kortere mellem sporene, sp√¶ndingen stiger, og det samme gjorde denne l√¶sers puls.

Tik tik tik, bomben kan springe, hvad √łjeblik det skal v√¶re i den roman her! Med splittelse og √łdel√¶ggelse til f√łlge. Som l√¶ser vendte jeg side efter side, hvor ender det her? Hvor slemt kan det g√•? Og de sp√łrgsm√•l dukkede op i alle tre spor af romanen.

Og hvad handler romanen s√• om? Dr√łmmen om det frie liv p√• landet f√•r Toms for√¶ldre til at flytte til Lolland. Tom er ikke s√• begejstret for flytningen. Faren f√•r job p√• det lokale bibliotek, og moren fors√łger at skabe sig en karriere som keramiker. Huset, de har k√łbt, viser sig at kr√¶ve mere end en k√¶rlig h√•nd, og for at f√• en bedre √łkonomi v√¶lger Toms for√¶ldre at blive plejefamilie for en dreng p√• Toms alder. Drengen hedder Nick, og de to drenge udvikler et had-k√¶rligheds-forhold, der varer ved langt ind i voksenlivet. Alt muligt sker i det flade land p√• Lolland, og det er ikke nok at have s√łde dr√łmmende for√¶ldre med hjertet p√• rette sted. Naive, kunne man kalde for√¶ldrene. Eller lukker de √łjnene for, hvad der sker med deres drenge?

Mange år senere flyver Tom til Thailand for at lede efter Nick, der efter en slem skade i Danmark er forsvundet. Om kap med tiden og svært bekymret leder Tom efter ham på værtshuse, på bordeller og andre tvivlsomme steder.

Det er en roman om bristede dr√łmme, en roman om tydelige forskelle p√• rig og fattig, og det er en hilsen fra samfundets randomr√•der. Det er ogs√• en roman om kompliceret men st√¶rk k√¶rlighed mellem br√łdre og en roman om en familie i opl√łsning. “Vi spiser ikke s√• meget sammen mere, vi f√•r mest frysepizzaer hver for sig.

Og s√• er det en roman om at v√¶re fanget i livet, i job og bolig og parforhold, hvor den ene dag tager den anden, og hvor man blindt g√łr, hvad k√¶resten har planlagt. Det er ogs√• en roman om, hvordan √łstarbejdere nogle steder behandles her i landet. Om ringe boligforhold, sort arbejde og lyssky forretninger p√• byggepladser, hvor fagforeninger ikke findes.

Jens Vilstrup leger med sproget, og jeg har l√¶rt nye ord, der nok ikke findes p√• listen hos Dansk Sprogn√¶vn, men som giver glimrende mening i Lalandia, fx ordene “genertliderlig” og “fulder√•be”. Romanen rummer ogs√• en del s√¶tninger i stil med “Mellem dem sidder thaipiger som de korte tangenter p√• et klaver.” og “…, g√•r vi niendeklassegrinende rundt i en by,…“.

Lalandia er barsk, r√łrende og gribende. Og vildt sp√¶ndende. Hvis du har l√¶st samme forfatters roman Opland, vil Lalandia garanteret ogs√• v√¶re noget for dig. Der er link til en l√¶sepr√łve p√• forlagets hjemmeside her.

Jens Vilstrup, Lalandia, Forlaget Alpha, januar 2022, 422 sider.

Der er lukket for kommentarer.