// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jens Vilstrup: Lalandia
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jens Vilstrup: Lalandia

Skrevet af den 7. januar 2022 – 15:01Ingen kommentarer

Fedeste bog!

Hold da op en rejse, jeg har været på med Jens Vilstrup.

Lad dig ikke skræmme af titlen! Romanen handler ikke om en forlænget familieweekendtur i badeland med skrigende børn. Romanen foregår dog på Lolland, og Lalandia er den latinske betegnelse for Lolland. Men romanen foregår også i Nordsjælland og i Thailand. Romanen er bygget op om tre spor. Et fortidsspor på Lolland, et nutidspor i Thailand og et spor, der tidsmæssigt ligger kort før sporet i Thailand. Tidsmæssigt bliver der kortere og kortere mellem sporene, spændingen stiger, og det samme gjorde denne læsers puls.

Tik tik tik, bomben kan springe, hvad øjeblik det skal være i den roman her! Med splittelse og ødelæggelse til følge. Som læser vendte jeg side efter side, hvor ender det her? Hvor slemt kan det gå? Og de spørgsmål dukkede op i alle tre spor af romanen.

Og hvad handler romanen så om? Drømmen om det frie liv på landet får Toms forældre til at flytte til Lolland. Tom er ikke så begejstret for flytningen. Faren får job på det lokale bibliotek, og moren forsøger at skabe sig en karriere som keramiker. Huset, de har købt, viser sig at kræve mere end en kærlig hånd, og for at få en bedre økonomi vælger Toms forældre at blive plejefamilie for en dreng på Toms alder. Drengen hedder Nick, og de to drenge udvikler et had-kærligheds-forhold, der varer ved langt ind i voksenlivet. Alt muligt sker i det flade land på Lolland, og det er ikke nok at have søde drømmende forældre med hjertet på rette sted. Naive, kunne man kalde forældrene. Eller lukker de øjnene for, hvad der sker med deres drenge?

Mange år senere flyver Tom til Thailand for at lede efter Nick, der efter en slem skade i Danmark er forsvundet. Om kap med tiden og svært bekymret leder Tom efter ham på værtshuse, på bordeller og andre tvivlsomme steder.

Det er en roman om bristede drømme, en roman om tydelige forskelle på rig og fattig, og det er en hilsen fra samfundets randområder. Det er også en roman om kompliceret men stærk kærlighed mellem brødre og en roman om en familie i opløsning. “Vi spiser ikke så meget sammen mere, vi får mest frysepizzaer hver for sig.

Og så er det en roman om at være fanget i livet, i job og bolig og parforhold, hvor den ene dag tager den anden, og hvor man blindt gør, hvad kæresten har planlagt. Det er også en roman om, hvordan østarbejdere nogle steder behandles her i landet. Om ringe boligforhold, sort arbejde og lyssky forretninger på byggepladser, hvor fagforeninger ikke findes.

Jens Vilstrup leger med sproget, og jeg har lært nye ord, der nok ikke findes på listen hos Dansk Sprognævn, men som giver glimrende mening i Lalandia, fx ordene “genertliderlig” og “fulderåbe”. Romanen rummer også en del sætninger i stil med “Mellem dem sidder thaipiger som de korte tangenter på et klaver.” og “…, går vi niendeklassegrinende rundt i en by,…“.

Lalandia er barsk, rørende og gribende. Og vildt spændende. Hvis du har læst samme forfatters roman Opland, vil Lalandia garanteret også være noget for dig. Der er link til en læseprøve på forlagets hjemmeside her.

Jens Vilstrup, Lalandia, Forlaget Alpha, januar 2022, 422 sider.

Der er lukket for kommentarer.