// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Pernille Juhl: Sara & August
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Krige, Roman

Pernille Juhl: Sara & August

Skrevet af den 28. februar 2022 – 06:56Ingen kommentarer

Vi har tidligere hørt historien om Dagmar og Johannes, som foregik i Sønderjylland under 1. verdenskrig. Nu er deres søn, August, blevet teenager, og 2. verdenskrig lurer forude. Men hvilken side skal man slutte sig til, og kan man godt ændre holdning undervejs?

August vokser op i Aabenraa, hvor hans far som følge af hans oplevelser under 1. verdenskrig hader tyskerne af et godt hjerte, og han ser ikke med milde øjne på nazisternes fremmarch. August bliver drillet i skolen, men det stopper brat, da han til sin egen store overraskelse bliver venner med den nye dreng i klassen, den stenrige Herman. Herman og hans familie er begejstrede for Hitler og de nye strømninger i Tyskland, og snart bliver August medlem af en dansk nazistisk gruppe, der støtter Hitlers ideer.

Jødiske Sara vokser op i Berlin. Hendes barndom er lykkelig, men langsomt bliver livet sværere og sværere under nazisternes regime, og da hendes far bliver taget af Gestapo, er Sara og hendes mor nødt til at flygte til Danmark, hvor moderen er fra. De bosætter sig i første omgang hos Saras moster i Aabenraa, hvor Sara møder August.

Det er store modsætninger, der mødes, men langsomt går sandheden om nazisternes handlinger op for August, og han indser, at hans tanker og handlinger bliver manipuleret af Hermans familie og nazigruppen. Trods deres forskelligheder og meget forskellige overbevisninger føler Sara og August imidlertid straks en stærk tilknytning til hinanden, og da Danmark bliver besat, får Sara for alvor brug for Augusts hjælp. Men kan hun stole på ham, og er han villig til at gå imod alt, hvad han har lært og stået for indtil nu?

Sara & August er en fin historisk roman om at gøre oprør mod sine forældre, om tilliden mellem mennesker i krigstid, om manipulation og selvfølgelig om jødehad, nazisme og krig. Pernille Juhl er en virkelig dygtig fortæller, der forstår at flette historiske fakta sammen med en stærk historie om menneskeskæbner og kærlighed. Jeg nød historien, selvom jeg desværre ikke syntes, den var helt så god som hendes tidligere bøger. Der manglede intensitet og fremdrift gennem dele af historien, hvorimod slutningen virkede lidt forjaget, og alt gik lidt for nemt. Det er dog stadigvæk bestemt en bog, der er værd at læse.

Du kan læse anmeldelser af flere af forfatterens bøger her.

Pernille Juhl, Sara & August, People’s, 400 sider, udkom 20. januar 2022

Der er lukket for kommentarer.