// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Claire Keegan: Den slags små ting
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Claire Keegan: Den slags små ting

Skrevet af den 19. december 2021 – 06:31Ingen kommentarer

Claire Keegan har givet os en perle af en roman om Irlands mørke historie!

Den slags små ting finder sted i dagene op til jul, men til trods for den dalende sne, er der ikke ret meget juleeventyr over romanen.

Bill Furlong og hans familie har travlt i dagene op til jul. Vi er i 1980´erne og i Irland. Byens kulhandler Bill skal ud med kul til de sidste kunder, inden der er juleferie. Mens han leverer kul, funderer han over livet. Bills mor blev gravid som 15 årig og Bill har aldrig fået at vide, hvem der er hans far. Bills mor var på det tidspunkt hushjælp og helt usædvanligt fik hun lov til at blive i huset. Bill tænker på, hvilket liv hans mor og han selv ville have fået, hvis damen i huset ikke havde været så generøs.

Dagens sidste leverance af kul er til byens kloster. Her bor nonnerne og en række ugifte piger, der er blevet gravide og derfor stuves af vejen for omverdenen. Bill møder en af de unge piger og det han ser og det nonnen fortæller, stemmer måske ikke helt overens og det sætter gang i tanker om hans egen opvækst. Derudover stiller det Bill i et vanskeligt moralsk dilemma af de helt store. Skal man påpege det, når noget er helt forkert med risiko for at det kan skade ens egen familie? Eller skal man lukke øjnene og glæde sig over, det man selv har?

Der er en foruroligende tone gennem bogen og jeg forsøgte virkelig at råbe Bill op flere gange. Om det lykkedes læseren at få Bill til at lytte, må du selv læse dig til.

Det er en roman, der minder os om, hvilken magt man kan slippe af sted med at have over andre i religionens navn. Og det er en roman om, hvordan man engang (vi snakker 1980érnes Irland, ikke så længe siden) behandlede ugifte kvinder, der blev gravide. Og så er det heldigvis også en roman om at have hjertet på rette sted og om at turde handle på det, der føles rigtig. Jeg vil ikke afsløre mere. Læs selv. Bogen er virkelig virkelig god!

Det er faktisk sådan en roman, man gerne vil tale med andre om og den er oplagt til læsegruppen, der gerne vil læse, men ikke har meget tid. Romanen er med sine kun 128 sider hurtigt læst, men den er svær at ryste af sig.

Jeg har sjældent tid og ro til at læse en bog i et stræk, men det lykkedes med denne roman. På bagsædet af bilen på vej hjem fra forlænget weekend. En fornøjelse!

Claire Keegan (f. 1968) er en irsk forfatter. Hun hun tidligere udgivet novellesamlinger, har vundet flere priser og er oversat til en del sprog. Til marts 2022 får vi på dansk fornøjelsen af endnu en bog af hende.

Claire Keegan, Den slags små ting, Anmeldereksemplar fra Gutkind forlag, November 2021, 128 sider, Oversat af Signe Lyng.

Der er lukket for kommentarer.