// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Helga Flatland: Et liv forbi
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Helga Flatland: Et liv forbi

Skrevet af den 13. oktober 2021 – 06:00Ingen kommentarer

Stærk roman om familierelationer!

Sigrid arbejder som l√¶ge i Oslo. Hun bor sammen med sin mand nummer to og to b√łrn. Sigrids mor n√¶rmer sig pensionen og bliver ramt af en alvorlig kr√¶ftdiagnose. Sigrids far bor p√• plejehjem og har gjort det i mange √•r. Han blev ramt af hjernebl√łdninger, da Sigrid var barn. Sigrid er derfor vokset op med en syg og sv√¶kket far og med en mor, hvis fokus ofte var p√• faren, fremfor p√• hende og hendes bror Magnus.

Det er ikke nemt at jonglere mellem at v√¶re t√•lmodig datter for en syg mor, passe sit arbejde som l√¶ge og selv v√¶re n√¶rv√¶rende mor for hjemmeboende b√łrn og det skildrer Helga Flatland med sikker h√•nd.

Det er en roman, der minder os om, at sorgen kan starte l√¶nge f√łr den man holder af d√łr. At sorgen allerede kan indtr√¶de, n√•r den syge forandrer sig, og p√•r√łrende savner den person, de engang var. Og hvor g√•r man hen med den type af sorg? Alle forst√•r sorgen ved et d√łdsfald, men ikke alle omkring den s√łrgende forst√•r “ventesorgen”.

Romanen viser os desuden i skikkelse af Magnus og Sigrid, at man h√•ndterer sygdom, angst og d√łden forskelligt. Man kan v√¶re rasende, bange, k√¶rlig, omsorgsgivende og ikke al adf√¶rd er lige hensigtsm√¶ssig, men det er menneskeligt og normalt. Der er konkret en scene i romanen, hvor Sigrid sk√¶lder ud (udadreagerende og talende), hvor Magnus i stedet krammer (er stille, n√¶rv√¶rende og omsorgsgivende).

Et liv forbi er vel egentlig et portr√¶t af en helt almindelig familie, en familie af dem, der er flest. En familie, der ikke rigtigt f√•r sagt det de gerne vil, ikke f√•r fortalt hvad de f√łler, ikke f√•r sagt undskyld, ikke f√•r rakt ud og det f√•r mig som l√¶ser til at t√¶nke p√•, om jeg selv i tilstr√¶kkeligt omfang f√•r sagt til min s√łster og mine for√¶ldre, n√•r jeg savner dem eller n√•r de misforst√•r mig eller bare helt enkelt: om de ved jeg elsker dem?

Jeg har tidligere l√¶st romanen En moderne familie, for hvilken Helga Flatland vandt den norske Bokhandlerprisen og om hvilken jeg skrev “en interessant og god roman om den moderne familie p√• godt og ondt”, s√• tjek endelig ogs√• den ud, hvis du gerne l√¶ser om familierelationer.

Helga Flatland, Et liv forbi, Forlaget Turbine, August 2021, 262 sider, Oversat af Karen Fastrup.

Der er lukket for kommentarer.