// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Helga Flatland: Et liv forbi
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Helga Flatland: Et liv forbi

Skrevet af den 13. oktober 2021 – 06:00Ingen kommentarer

Stærk roman om familierelationer!

Sigrid arbejder som læge i Oslo. Hun bor sammen med sin mand nummer to og to børn. Sigrids mor nærmer sig pensionen og bliver ramt af en alvorlig kræftdiagnose. Sigrids far bor på plejehjem og har gjort det i mange år. Han blev ramt af hjerneblødninger, da Sigrid var barn. Sigrid er derfor vokset op med en syg og svækket far og med en mor, hvis fokus ofte var på faren, fremfor på hende og hendes bror Magnus.

Det er ikke nemt at jonglere mellem at være tålmodig datter for en syg mor, passe sit arbejde som læge og selv være nærværende mor for hjemmeboende børn og det skildrer Helga Flatland med sikker hånd.

Det er en roman, der minder os om, at sorgen kan starte længe før den man holder af dør. At sorgen allerede kan indtræde, når den syge forandrer sig, og pårørende savner den person, de engang var. Og hvor går man hen med den type af sorg? Alle forstår sorgen ved et dødsfald, men ikke alle omkring den sørgende forstår “ventesorgen”.

Romanen viser os desuden i skikkelse af Magnus og Sigrid, at man håndterer sygdom, angst og døden forskelligt. Man kan være rasende, bange, kærlig, omsorgsgivende og ikke al adfærd er lige hensigtsmæssig, men det er menneskeligt og normalt. Der er konkret en scene i romanen, hvor Sigrid skælder ud (udadreagerende og talende), hvor Magnus i stedet krammer (er stille, nærværende og omsorgsgivende).

Et liv forbi er vel egentlig et portræt af en helt almindelig familie, en familie af dem, der er flest. En familie, der ikke rigtigt får sagt det de gerne vil, ikke får fortalt hvad de føler, ikke får sagt undskyld, ikke får rakt ud og det får mig som læser til at tænke på, om jeg selv i tilstrækkeligt omfang får sagt til min søster og mine forældre, når jeg savner dem eller når de misforstår mig eller bare helt enkelt: om de ved jeg elsker dem?

Jeg har tidligere læst romanen En moderne familie, for hvilken Helga Flatland vandt den norske Bokhandlerprisen og om hvilken jeg skrev “en interessant og god roman om den moderne familie på godt og ondt”, så tjek endelig også den ud, hvis du gerne læser om familierelationer.

Helga Flatland, Et liv forbi, Forlaget Turbine, August 2021, 262 sider, Oversat af Karen Fastrup.

Der er lukket for kommentarer.