// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Maise Njor & Mette Lisby: Hostesaft for sjælen – Bund eller resten i håret
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samtalebog

Maise Njor & Mette Lisby: Hostesaft for sjælen – Bund eller resten i håret

Skrevet af den 24. november 2021 – 06:28Ingen kommentarer

Kan det blive en bedre samtalebog end én mellem Maise Njor og Mette Lisby? Det tror jeg næppe!

22 år efter at Maise og Mette arbejdede sammen i satireprogrammet ’Ugen der gak’ på TV2, mødes de over to danskvand og en kop kaffe på Palæ Bar. Der er sket ufatteligt meget på de 22 år, men som det er med gode venskaber, føles de mange år ikke, som om der er gået nogen tid overhovedet, og inden længe begynder de at maile sammen fra hvert deres kontinent. Mette fra Los Angeles og Maise fra Ordrup.

Det bliver til næsten et års mails frem og tilbage, og mens corona raser, siger Maise sit job op, sælger sin lejlighed og mister sin mor. Sidstnævnte ryster Maise i hendes grundvold, og man kommer helt tæt på sorgen over at miste en forælder. Samtidig skal Mette træffe nogle grundlæggende beslutninger om, hvor hun og manden skal bo. Skal de blive i Los Angeles, eller skal de flytte hjem til Danmark. Er USA overhovedet det sted, de flyttede til for 16 år siden, især nu efter 4 år med Trump og et år med corona?

Jeg har læst alt, Maise Njor gennem årene har skrevet, og elsket hver en bog, men jeg må indrømme, at lige netop Hostesaft for sjælen ramte mig lige i hjertekulen. Maise Njor er simpelthen så hudløs ærlig – og skrøbelig efter tabet af sin mor, at det føles, som om vi bliver lukket med ind, hvor det gør allermest ondt. Og det er smukt. Det plejer jo at være Maise, der leverer den ene humoristiske kommentar efter den anden, og det får vi stadig, bevares, men i denne bog er det klart Mette Lisby, der brillerer på det punkt. Hvor Maises ord fik mig til at tænke over mit eget liv og på hvor skrøbeligt, det egentligt er, fik Mette mig til at smile og le.

Hostesaft for sjælen er både indsigtsfuld og menneskelig på et plan, der vil berøre de fleste. Det kan ikke være andet end årets værtindegave, julegave eller mandelgave. Jeg kan ikke forestille mig nogen, som ikke vil få noget ud af at læse den. Jeg ved i hvert fald allerede, hvem jeg vil forære den til.

Maise Njor & Mette Lisby: Hostesaft for sjælen, Gyldendal, 270 sider, september 2021

Der er lukket for kommentarer.