// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Martha Hall Kelly: Solsikkesøstrene
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Martha Hall Kelly: Solsikkesøstrene

Skrevet af den 8. januar 2022 – 07:05Ingen kommentarer

Jeg elskede hver eneste side af denne bog! Den er tredje bog i serien om virkelighedens Caroline Farriday, der viede sit liv til at hjælpe polske kvinder under 2. verdenskrig, og hendes formødre. I Solsikkesøstrene følger vi Woolsey-familien under den amerikanske borgerkrig i 1860’erne med fokus på Georgeanne “Georgy” Woolsey, som Farriday er efterkommer af.

Woolsey-familien, der består af moderen Mrs. Charles Woolsey, syv søstre og en bror, lever i velstand i New York. Deres forfædre har tjent familiens formue ved hjælp af slavearbejdskraft, men det vil familien nu gøre op med, og de arbejder hårdt for at støtte slaveriets afskaffelse.

Da den amerikanske borgerkrig bryder ud i 1861, beslutter Georgy sig for at følge sit kald og melde sig som sygeplejerske for de sårede soldater. Det er ikke normen, at kvinder arbejder – og slet ikke som sygeplejersker – men det lykkes hende alligevel at overbevise lægerne om, at hun har, hvad der skal til. Samtidig med det hårde arbejde skriver hun på en bog om sygepleje, som skal danne grundlag for den sygeplejeskole for kvinder, som hun ønsker at oprette efter krigens slutning.

I sydstaterne lever Jemma og hendes familie i slaveri på Peeler-plantagen. Livet er hårdt, men trods alt nogenlunde tåleligt, indtil fruen i huset dør og overlader både hus og slaver til den unge Anne-May og den sadistiske forvalter LeBaron. Jemma og hendes familie lever nu i evig frygt for Anne-Mays og LeBarons grusomheder. Da nordstatshæren bevæger sig gennem byen, ser Jemma sit snit til at flygte til nordstaterne og blive fri, men det betyder samtidig, at hun må efterlade sin elskede familie og kun kan håbe på, at de vil blive befriet, når krigen er slut. I en fantastisk fortælling hvirvles Jemma og Georgys skæbner sammen, mens vi følger deres kamp for retten til at leve i frihed på den måde, de selv ønsker.

Solsikkesøstrene er baseret på virkelige begivenheder og fortæller historien om stærke kvinders utrolige mod, slaveriets grusomhed og den amerikanske borgerkrig i både nord- og sydstaterne – alt sammen fortalt fra kvindernes perspektiv. Det er en rystende, men samtidig episk fortælling om slavernes umenneskelige forhold, om forholdene på slagmarkens hospitaler under krigen og om, hvordan få kvinders mod gjorde en stor forskel i mange menneskers liv og død. Der er drama, krig og kærlighed for alle pengene, samtidig med man får et indblik i historien om den amerikanske borgerkrig. Hvis du elskede Borte med blæsten, vil denne bog helt sikkert være noget for dig. Den får min allervarmeste anbefaling som en af de absolut bedste bøger, jeg læste i 2021.

Du kan læse vores anmeldelser af de andre bøger i serien her.

Martha Hall Kelly, Solsikkesøstrene, Hr. Ferdinand, 608 sider, oversat af Kirsten Heltner, udkom 6 august 2021

Der er lukket for kommentarer.