// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Alexander Mayah Larsen: Kongen leve
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Digte

Alexander Mayah Larsen: Kongen leve

Skrevet af den 27. juli 2021 – 05:41Ingen kommentarer

Jeg tog tilbage i maj min noget uvillige 16 √•rige s√łn med i teatret. Han spiller normalt fodbold, computerspil, h√¶nger ud med vennerne og ser gerne film. En aften i teatret med sin mor var ikke det, der stod √łverst p√• kn√¶gtens √łnskeliste. Men som den gode s√łn han er, tog han med. Og helt som jeg havde h√•bet, blev han begejstret og bl√¶st tilbage p√• klaps√¶det. Vi s√• den meget roste ops√¶tning Som br√łdre p√• Teater Grob p√• N√łrrebro. Stykket har tidligere v√¶ret opsat p√• Det kongelige Teater.

Som br√łdre handler om to br√łdre, der vokser op i en forstad til K√łbenhavn med en dansk mor og en iransk far. Den ene bror er lys og den anden er m√łrk. Som br√łdre handler om identitet og om en splittet tilv√¶relse mellem to kulturer. Som br√łdre er fremragende og jeg var som min 16 √•rige meget begejstret. Den ene skuespiller er Alexander Mayah Larsen og Som br√łdre er hans dramatikerdebut og det er ham, der er forfatteren til denne debutudgivelse Kongen leve, hvor jeg igen m√łdte de to br√łdre.

Jeg l√¶ser ikke mange digtsamlinger, men Kongen leve kaldte n√¶rmest p√• mig efter teateroplevelsen. √Öh jeg kunne lide at l√¶se den. Str√łg ret hurtigt gennem den. Var optaget af de to br√łdre og deres til tider lidt sv√¶re liv.

“Baba er lidt over et hundrede og halvtreds centimeter h√łj
han ryger vandpibe med kokossmag
og spiser pistacien√łdder fra en bunke p√• sin store mave
baba kæler med sine lunkegardiner
imens han dikterer fra den sorte læderstol
hvis man siger kongen imo
får man én på hovedet
hvis man giver kongen ret
f√•r man en fribillet til paradis”

Vi m√łder Baba, fort√¶llerens far, da han kommer til Danmark som politisk flygtning fra Iran. Han m√łder en dansk kvinde, og sammen f√•r de to s√łnner. Det starter s√• fint ud. Baba vil s√• gerne passe ind. Og han fors√łger. Og f√•r arbejde. Men han er anderledes. Er muslim. Passer ikke ind. I takt med at drengene bliver √¶ldre, bliver de mere og mere forskellige og sp√łrgsm√•l om hvem de er og hvem de gerne vil v√¶re, tr√¶nger sig p√•. Baba √łnsker, at s√łnnerne blive rigtige mandfolk. Men hvad vil det egentlig sige?

Kongen leve er let at læse (det synes jeg ikke alle digtsamlinger er). Er du optaget af opvækstsvilkår, identitet og det med at finde fodfæste i en splittet tilværelse, så kan Kongen leve sagtens være noget for dig, også selvom du ikke plejer at læse digte.

Kongen leve er inspireret af forfatterens liv og familie. Flere af digtene i Kongen leve er ogs√• en del af manuskriptet til Som br√łdre. Hvis du var en af de heldige, der var inde og se teaterstykket i maj, vil du formentlig som mig, synes godt om Kongen leve.

Alexander Mayah Larsen (f.1991) er uddannet skuespiller og nu også forfatter med Kongen leve som debut.

Alexander Mayah Larsen, Kongen leve, Gyldendal, 88 sider, Maj 2021.

Der er lukket for kommentarer.