// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Alexander Mayah Larsen: Kongen leve
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Alexander Mayah Larsen: Kongen leve

Skrevet af den 27. juli 2021 – 05:41Ingen kommentarer

Jeg tog tilbage i maj min noget uvillige 16 årige søn med i teatret. Han spiller normalt fodbold, computerspil, hænger ud med vennerne og ser gerne film. En aften i teatret med sin mor var ikke det, der stod øverst på knægtens ønskeliste. Men som den gode søn han er, tog han med. Og helt som jeg havde håbet, blev han begejstret og blæst tilbage på klapsædet. Vi så den meget roste opsætning Som brødre på Teater Grob på Nørrebro. Stykket har tidligere været opsat på Det kongelige Teater.

Som brødre handler om to brødre, der vokser op i en forstad til København med en dansk mor og en iransk far. Den ene bror er lys og den anden er mørk. Som brødre handler om identitet og om en splittet tilværelse mellem to kulturer. Som brødre er fremragende og jeg var som min 16 årige meget begejstret. Den ene skuespiller er Alexander Mayah Larsen og Som brødre er hans dramatikerdebut og det er ham, der er forfatteren til denne debutudgivelse Kongen leve, hvor jeg igen mødte de to brødre.

Jeg læser ikke mange digtsamlinger, men Kongen leve kaldte nærmest på mig efter teateroplevelsen. Åh jeg kunne lide at læse den. Strøg ret hurtigt gennem den. Var optaget af de to brødre og deres til tider lidt svære liv.

“Baba er lidt over et hundrede og halvtreds centimeter høj
han ryger vandpibe med kokossmag
og spiser pistacienødder fra en bunke på sin store mave
baba kæler med sine lunkegardiner
imens han dikterer fra den sorte læderstol
hvis man siger kongen imo
får man én på hovedet
hvis man giver kongen ret
får man en fribillet til paradis”

Vi møder Baba, fortællerens far, da han kommer til Danmark som politisk flygtning fra Iran. Han møder en dansk kvinde, og sammen får de to sønner. Det starter så fint ud. Baba vil så gerne passe ind. Og han forsøger. Og får arbejde. Men han er anderledes. Er muslim. Passer ikke ind. I takt med at drengene bliver ældre, bliver de mere og mere forskellige og spørgsmål om hvem de er og hvem de gerne vil være, trænger sig på. Baba ønsker, at sønnerne blive rigtige mandfolk. Men hvad vil det egentlig sige?

Kongen leve er let at læse (det synes jeg ikke alle digtsamlinger er). Er du optaget af opvækstsvilkår, identitet og det med at finde fodfæste i en splittet tilværelse, så kan Kongen leve sagtens være noget for dig, også selvom du ikke plejer at læse digte.

Kongen leve er inspireret af forfatterens liv og familie. Flere af digtene i Kongen leve er også en del af manuskriptet til Som brødre. Hvis du var en af de heldige, der var inde og se teaterstykket i maj, vil du formentlig som mig, synes godt om Kongen leve.

Alexander Mayah Larsen (f.1991) er uddannet skuespiller og nu også forfatter med Kongen leve som debut.

Alexander Mayah Larsen, Kongen leve, Gyldendal, 88 sider, Maj 2021.

Der er lukket for kommentarer.