// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Naomi Fontaine: Manikanetish
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Naomi Fontaine: Manikanetish

Skrevet af den 18. juli 2021 – 05:36Ingen kommentarer

Denne roman fortjener s√• meget mere opm√¶rksomhed end den hidtil har f√•et her i landet. “En stemme fra reservatet” skriver forlaget p√• pressetbrevet og en stemme, man meget gerne lytter til, kan jeg tilf√łje.

Forfatteren Naomi Fontaine er innu og f√łdt i 1987 i reservatet Uashat i Quebec-provinsen. Det fremg√•r af pressebrevet, at romanen delvist bygger p√• forfatterens egne erfaringer og hun kender dermed det milj√ł, hun skildrer i romanen.

Romanens fort√¶ller er Yammie, en ung nyuddannet franskl√¶rer. Hun forlader storbyen Quebec (og sin k√¶reste) for efter 15 √•r at vende tilbage til det innu-reservat, hvor hun blev f√łdt. Hun er blevet ansat p√• en skole og har ansvar for at undervise de √¶ldste elever i fransk. Skolen hedder Manikanetish, hvilket betyder lille marguerite og det er skolen, romanen er opkaldt efter.

Forfatteren tegner bittesm√• fine portr√¶tter af eleverne. Vi m√łder den tyve√•rige, der er blevet mor. Vi m√łder den vrede dreng, hvis mor har forelsket sig i en anden mand end hans far. Og vi h√łrer om selvmord, for tidlig d√łd og teenagegraviditeter.

Da klassen en dag f√•r stillet til opgave at opf√łre et teaterstykke p√• skolen, bliver de udfordret med opgaver, de ikke f√łr har m√łdt. Yammie er usikker p√•, om de overhovedet kan lykkes med at lave kulisser, kostumer for ikke at tale om, om eleverne overhovedet kan l√¶re replikkerne udenad. Det viser sig dog, at eleverne kan mere og andet end Yammie regner med.

Flere af eleverne har det sv√¶rt, men de fleste har en styrke til at h√•ndtere livets udfordringer. Vi f√łlger Yammie og hendes elever over et skole√•r. Yammie bliver gradvist klogere p√• eleverne, p√• sig selv og m√•ske endda p√• det at v√¶re menneske p√• godt og ondt. Og som l√¶ser f√łlger man nysgerrigt med og √łnsker det bedste for de unge mennesker.

Manikanetish er en lavm√¶lt fortalt historie om mennesker og deres relationer. Her er ingen buldrende dramaer, selvom det er de store emner, der er p√• spil (graviditet, liv og d√łd) og det er m√•ske netop derfor den lille roman er s√• fin og intens og l√¶sv√¶rdig.

Naomi Fontaine, Manikanetish, 148 sider, April 2021, Forlaget Republik, Oversat fra fransk af François-Eric Grodin

Der er lukket for kommentarer.