// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Naomi Fontaine: Manikanetish
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Naomi Fontaine: Manikanetish

Skrevet af den 18. juli 2021 – 05:36Ingen kommentarer

Denne roman fortjener så meget mere opmærksomhed end den hidtil har fået her i landet. “En stemme fra reservatet” skriver forlaget på pressetbrevet og en stemme, man meget gerne lytter til, kan jeg tilføje.

Forfatteren Naomi Fontaine er innu og født i 1987 i reservatet Uashat i Quebec-provinsen. Det fremgår af pressebrevet, at romanen delvist bygger på forfatterens egne erfaringer og hun kender dermed det miljø, hun skildrer i romanen.

Romanens fortæller er Yammie, en ung nyuddannet fransklærer. Hun forlader storbyen Quebec (og sin kæreste) for efter 15 år at vende tilbage til det innu-reservat, hvor hun blev født. Hun er blevet ansat på en skole og har ansvar for at undervise de ældste elever i fransk. Skolen hedder Manikanetish, hvilket betyder lille marguerite og det er skolen, romanen er opkaldt efter.

Forfatteren tegner bittesmå fine portrætter af eleverne. Vi møder den tyveårige, der er blevet mor. Vi møder den vrede dreng, hvis mor har forelsket sig i en anden mand end hans far. Og vi hører om selvmord, for tidlig død og teenagegraviditeter.

Da klassen en dag får stillet til opgave at opføre et teaterstykke på skolen, bliver de udfordret med opgaver, de ikke før har mødt. Yammie er usikker på, om de overhovedet kan lykkes med at lave kulisser, kostumer for ikke at tale om, om eleverne overhovedet kan lære replikkerne udenad. Det viser sig dog, at eleverne kan mere og andet end Yammie regner med.

Flere af eleverne har det svært, men de fleste har en styrke til at håndtere livets udfordringer. Vi følger Yammie og hendes elever over et skoleår. Yammie bliver gradvist klogere på eleverne, på sig selv og måske endda på det at være menneske på godt og ondt. Og som læser følger man nysgerrigt med og ønsker det bedste for de unge mennesker.

Manikanetish er en lavmælt fortalt historie om mennesker og deres relationer. Her er ingen buldrende dramaer, selvom det er de store emner, der er på spil (graviditet, liv og død) og det er måske netop derfor den lille roman er så fin og intens og læsværdig.

Naomi Fontaine, Manikanetish, 148 sider, April 2021, Forlaget Republik, Oversat fra fransk af François-Eric Grodin

Der er lukket for kommentarer.