// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Lena Andersson: Datteren
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lena Andersson: Datteren

Skrevet af den 6. juni 2021 – 07:03Ingen kommentarer

Sl√¶gter f√łlger sl√¶gters gang, s√•ledes ogs√• i Folkhemmet i Sverige. Datteren er efterf√łlgeren til Sveas s√łn fra 2019, og datteren er Elsa, Sveas barnebarn og Ragnars datter. Hvor Svea voksede op i dyb fattigdom og Ragnars opv√¶kst fulgte det hastigt ekspanderende velf√¶rdssamfunds, ja s√• er Elsa velf√¶rdssamfundets fork√¶lede barn. Vokset op i en tid, hvor ingen sulter og alle kan f√• en uddannelse. Hvor alle kan l√¶re mindst √©t instrument i skolen og i √łvrigt realisere sig selv i idr√¶ts- eller foreningslivet. Den udlevede dr√łm. Alt det, Svea h√•bede p√•.

Elsa kan fylde sit eget liv med sine egne værdier. Hendes far var stærkt socialdemokratisk, men folkhemmets værdier eroderer i takt med den voksende velstand. Hendes bror vil tjene penge, og Elsa selv har svært ved at finde sig til rette i al den frihed.

Vi er nu n√•et til yuppiernes √•rti, 80erne. Da hun m√• opgive sin langrendskarriere tager hun i stedet til USA for at arbejde som au pair. P√• lige vilk√•r mener hun, overbevist om at verden drejer sig om hende og hendes behov. Det bliver en brat opv√•gnen, for i Amerika er alle ikke enige i, at Ronald Reagan er forf√¶rdelig, og at Sverige er verdens bedste land. Tv√¶rtimod. Folkhemmet st√•r for fald, og Elsas forestillingsverden falder med den ‚Äď ikke mindst da hun opdager, at man i den moderne verden ikke kun st√•r til ansvar for egne handlinger, men ogs√• forventes at m√•tte p√•tage sig skylden for hvad ens hjemland foretog sig for 200 √•r siden.

Datteren er som roman noget mere uj√¶vn end Sveas s√łn. Det er naturligt, at der kommer et opg√łr med folkhemmet svarende til den udvikling, der pr√¶gede Sverige fra 70‚Äôerne og frem, men Elsa er s√• n√¶venyttig og selvretf√¶rdig, at jeg egentlig mistede interessen for hende. Datteren er en af den slags romaner, man kan l√¶se hurtigt og hurtigt glemme.

Bogblogger har tidligere anmeldt Sveas S√łn af samme forfatter.

Lena Andersson: Datteren. 272 sider, C&K. Oversat af Jesper Kistorp, udkom 15. maj 2021

Der er lukket for kommentarer.