// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ewa Klingberg: Sølvtøj og sød musik
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Chick lit, Roman

Ewa Klingberg: Sølvtøj og sød musik

Skrevet af den 19. maj 2021 – 06:34Ingen kommentarer

Har du som jeg også savnet at læse flere bøger fra den svenske forfatterinde Ewa Klingberg efter at have læst Kræmmerfund og kærlighed, kan jeg glæde dig med, at hun nu er aktuel med endnu en selvstændig bog i feel good-serien Huskvarna. Sølvtøj og sød musik tager os med på rejsen med en kvinde, der netop har mistet sin mand, og tilbage i tiden til 1874, hvor en ung selvstændig bondedatter trodser sin familie og vælger sin egen vej.

Jeanette og hendes mand har netop besluttet, at de skal skilles, da han pludselig dør. Ingen har fået beslutningen at vide, så da hendes pensionerede svigermor Gun forventer, at hun skal flytte ind i Jeanettes hjem, kan hun ikke få sig selv til at sige fra – eller sige til den ældre dame, at hun faktisk er ved at sælge familiens hus. Hun begynder, uden at svigermoren ved det, at rydde op i sin mands gamle ting og finder på loftet et hemmeligt rum, der skjuler en masse langt ældre ting, deriblandt et gammelt kamera og en kasse glasplader med negativer fra 1900-tallet.

Jeanette kan ikke lade mysteriet i fortiden ligge og er sikker på, at der findes mere i negativerne end først antaget. Hun tager sine gamle akvareller frem og begynder at male billeder af negativerne, samtidig med at hun forsøger at spørge gamle Gun ud om, hvad det er, hun har gemt på loftet. Alt sammen mens hun forvirret prøver at finde ud af, hvad hun skal gøre med resten af sit liv, nu hvor hussalget, en ny bolig og skæbnen fuldkomment har ændret hendes planer.

Samtidig fører Ewa Klingberg os med tilbage til 1875, hvor den 16-årige bondedatter Mathilde er blevet tvangsforlovet med den gamle velhavende enkemand Johan. Det er et arrangement aftalt mellem Mathildes far og Johan for at beholde slægtsgården i familien, men en skæbne som Mathilde ikke kan affinde sig med, og som derfor får hende til at stikke af i ly af mørket, inden brylluppet skal stå. Nu er hun pludselig alene i verden uden familie og penge, indtil en ung mand finder hende og fuldstændig ændrer hendes fremtid.

Jeg er virkelig begejstret for Ewa Klingbergs charmerende Huskvarna-serie, som handler om folk fra den smålandske Huskvarna-egn. Det at læse hendes bøger føles som at sætte sig i sofaen foran brændeovnen i godt selskab med et glas vin. Jeanette var en atypisk og ikke altid sympatisk kvinde at følge, hvorimod Mathilde fra fortiden fangede mig fra begyndelsen. Det gav en god dynamik i historien at veksle mellem Mathildes kvaler og Jeanettes, og kvinders mangel på muligheder før og de mange vi har nu. Sølvtøj og sød musik er en hjertevarm blanding af kærlighedshistorier, gamle antikviteter og stærke kvinder, der står på egne ben. Jeg elsker det simpelthen.

Læs også vores anmeldelse af Ewa Klingberg: Kræmmerfund og kærlighed

Ewa Klingberg: Sølvtøj og sød musik, Gads Forlag, oversat af Rikke Toft Kleemann, 365 sider, marts 2021

Der er lukket for kommentarer.