// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Haruki Murakami: Første person ental
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Haruki Murakami: Første person ental

Skrevet af den 6. maj 2021 – 07:56Ingen kommentarer

Giv nu bare den mand en nobelpris! Haruki Murakami er vel en af Japans allermest berømte og læste forfattere, og han skuffer simpelt hen aldrig. Det gør han heller ikke i den nyeste novellesamling, Første person ental, hvor han viser, at han mestrer novellens svære kunst.

Første person ental er ni noveller, der alle på nær én (som vist kun er tilføjet i den danske udgave?) er fortalt i første person ental. De er fortalt med Murakamis sædvanlige afdæmpede finurligheder, og kredser om forholdet mellem kvinde og mand – og om musikkens magiske indflydelse på vores liv. Der er, naturligvis, også noveller med dette særegne Murakamiske strejf af overnaturlighed.

Vores foræller(e) i novellerne bevæger sig mellem fiktion og erindring. Her er ungdommens oplevelser fortalt med en smule undren og vemod, de forunderlige møder der sætter hukommelsen i gang og historier, der leger med bevidsthedens indflydelse på virkeligheden. Hvor går skellet egentlig? Kan sigt og erindring afsætte sig fysiske spor i verden?

Her er den unge mand, der opdigter en anmeldelse af en fiktiv lp for derefter at finde denne mentale konstruktion i den fysiske verden. Her er aben, der stjæler navneskilte og dermed sletter navnet fra indehaverende hukommelse. Her er den usædvanligt grimme kvinde, der elsker Schumans Carnaval men som måske alligevel ikke er så smuk inden i. Og her er en ung kvinde, der kun optræder én gang med en Beatles-plade knuget til sit bryst.

Det er en helstøbt novellesamling af højeste kvalitet, fortalt med underfundighed og sprogligt overskud. Mette Holms oversættelse er en fornøjelse at læse. Nu må det altså snart være på tide, at den nobelpris havner hos Murakami!

Bogblogger.dk har tidligere anmeldt Mordet på Kommandanten og Det mystiske bibliotek af Murakami.

Haruki Murakami: Første person ental. 189 sider, Klim. Oversat af Mette Holm, udkom 26. marts 2021

Der er lukket for kommentarer.