// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Sofi Oksanen: Hundeparken
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sofi Oksanen: Hundeparken

Skrevet af den 4. maj 2021 – 07:32Ingen kommentarer

To kvinder sidder på en bænk i Helsinki. De har en fælles fortid, men de er der bestemt ikke af samme grund. Og dog, noget binder dem sammen med parken og hinanden. Det trækker tråde bagud i tid og sted, til Ukraine, til Paris og på en måde så langt væk som Irkursk.

De to kender hinanden fra en lille mineby i Ukraine. Her voksede de op i √•rene efter Sovjets sammenbrud, dengang kommunismens undertrykkelse blev afl√łst af et wild west, hvor nogle f√• blev rige og flere blev fattige. Dengang lov og orden br√łd sammen, og proletariatets diktatur blev afl√łst af de kriminelles. Det er en tid, der satte sig sine spor og som Ukraine trods flere fors√łg aldrig har f√•et gjort sig fri fra.

I 00‚Äôerne fors√łger den ene sig som model i Paris, men m√• vende forarmet hjem. I stedet f√•r hun job i den hastigt fremvoksende fertilitetsindustri, hvor barnl√łse par k√łber sig til donor√¶g og rugem√łdre i Ukraine hvor lovgivningen er liberal og forst√•ende over for de typisk vestlige pars √łnsker og bagm√¶ndenes trang til at tjene penge. Alle har en interesse i at holde industrien g√•ende, for alle tjener p√• det ‚Äď donorer m√•ske mindst, men s√•dan er det jo.

Fertilitetsbranchen kr√¶ver diskretion, l√łgnehistorier og korruption, s√• pigerne kan fremvise renskurede attester p√• pletfrit levned og sund familie, og har man brug for den slags, har man ogs√• brug for bagm√¶nd, der kan fjerne u√łnskede vidnesbyrd og rydde op efter uheld. Og n√•r det s√• g√•r galt, ja s√• kan det ende med at to kvinder sidder p√• en b√¶nk i Helsinki ti √•r senere, med falske pas og hver sin agenda for m√łdet. Og s√•dan s√¶ttes en historie i gang.

Det er en historie om vold, korruption og en industri, der absolut helst g√•r under radaren. Det er en historie, der nok kunne fortjene en stor roman ‚Äď men det f√•r den desv√¶rre ikke i Hundeparken, trods et sp√¶dende anslag. Hundeparken l√łfter sig nemlig aldrig sprogligt, og det der skulle v√¶re en thriller er blevet udstyret med et plot, der mildt sagt kunne have brugt en ekstra gennemskrivning for at h√¶nge sammen.

Sofi Oksanen var en overgang min yndlingsfinske forfatter ‚Äď og det siger ikke s√• lidt! B√łger som Stalins K√łer og Renselse er uovertrufne romaner om Estland i tiden omkring 2. verdenskrig tilsat en nutidig relevans, der fortjent gav genlyd langt ud over Finlands gr√¶nser.

Desv√¶rre gik det derefter lidt nedad bakke for Oksanens forfatterskab, og jeg var √¶rlig talt ikke s√¶rlig imponeret over Norma, der var hendes hidtil nyeste. Hundeparken er trods alt bedre end Norma, men det er stadig ikke en s√¶rlig vellykket bog. Det er trist, for rugemoderindustrien i √ėsteuropa og fattigdommen og korruptionen er underbelyste og meget aktuelle emner, som havde fortjent en bedre fort√¶lling og lidt mere sproglig finesse.

Sofi Oksanen: Hundeparken. 414 sider, Rosinante. Oversat af Birgita Bonde Hansen, udkom 31. marts 2021

Der er lukket for kommentarer.