// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Natalia Ginzburg: Familieleksikon
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Roman

Natalia Ginzburg: Familieleksikon

Skrevet af den 28. april 2021 – 07:26Ingen kommentarer

Natalie Ginzburg voksede op i en intellektuel familie i Italien i mellemkrigstiden. Hendes far var j√łde og professor, og barndomshjemmet var en tour de force i interessante personligheder og et kig ind i et truet milj√ł. Truslen kom fra fascismen og Mussolini, som familien p√• ingen m√•de st√łttede, og som langsomt men sikkert lagde sin brutale h√•nd p√• familien og dens omgangskreds.

Faderen var professor i biologi, og noget af en personlighed. Han var familiens altdominerende hovedperson, en faderfigur af den gamle skole, der er vandt til at hele familien b√łjer sig efter hans mindste vink. Det gjorde familien dog ikke, for ligesom dens medlemmer gik til √•bent opr√łr mod Mussolini gik dens medlemmer ‚Äď eller de fleste af dem i hvert fald ‚Äď ogs√• til opr√łr mod familiens indre tyran.

Familieleksikon fort√¶ller om dette milj√ł og denne familie. Om faderen og hans s√¶rheder. Om moderens fors√łg p√• at holde sammen p√• det hele, om br√łdrenes og s√łsterens opr√łr mod alt og alle. Samtidig er det en fort√¶lling om alt det, der binder en familie sammen ‚Äď deres f√¶lles historie, de sm√• ordsprog og vendinger, de b√•nd der ikke brister, selvom krig, diktatur, eksil og forf√łlgelse fors√łger at sk√¶re dem over. Og det er fort√¶llingen om de b√•nd, der alligevel ikke kunne holde.

Det er Natalie Ginzburg selv, der beretter om sin familie men med meget lille v√¶gt p√•, hvad der overgik hende selv. Gennem alle √•rene m√¶rker man grebet strammes. Fascisme, j√łdelov og Mussolinis fald, der brutalt blev efterfulgt af en v√¶rre tysk bes√¶ttelse. Efter krigen var der mange d√łde at s√łrge over, mange forsvundne at mindes.

Mange af de personer, der springer ind og ud af siderne i Familieleksikon var vigtige personer i datidens milj√ł, og det forekommer rimeligt at give dem et efterm√¶le. Men, for der er et men:

Familieleksikon udkom f√łrste gang p√• italiensk i 1963, hvor den ogs√• vandt en stor pris. Jeg sidder desv√¶rre med fornemmelsen af, at det er et v√¶rk, der nok var vigtigt i sin egen tid og i Italien som en beretning om hvad der skete dengang, men som ikke helt kan overkomme tidens og geografiens distance. Der er for mange personer, der var kendt dengang, men hvis betydning g√•r helt hen over hovedet p√• mig, og generelt form√•r Ginzburgs distancerede stil ikke at g√łre hendes egen tragedie menneskelig eller n√¶rv√¶rende.

Natalie Ginzburg: Familieleksikon. 235 sider, Politikens forlag. Oversat af Majse Aymo-Boot, udkom 30. marts 2021

Der er lukket for kommentarer.