// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Leonora Christina Skov: Hvis vi ikke taler om det
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Leonora Christina Skov: Hvis vi ikke taler om det

Skrevet af den 24. april 2021 – 11:41Ingen kommentarer

“Fra min opv√¶kst kendte jeg alt til, at hvis vi ikke talte om det, var det der n√¶sten ikke…”

Vi starter i Svendborg ligesom i Den, der lever stille. Denne gang tager fortællingen dog ikke sin start ved Leonoras mors sygeseng. Denne gang er der en langt mere glædelig årsag til, at hun er taget til Svendborg. Hun skal nemlig holde et foredrag om Den, der lever stille.

I det hele taget er en st√łrre del af romanen et sp√¶ndende portr√¶t af Leonoras forfattertour. Leonora har i adskillige m√•neder rejst landet rundt med sin roman. Og hvis man ikke allerede har kendskab til det store arbejde, der er i det h√¶sbl√¶sende foredragsliv (det er ikke glamour√łst at rejse riget rundt med offentlig transport), finder man ud af det i l√łbet af Hvis vi ikke taler om det. Alt ser s√• let ud, n√•r det er Leonora det handler om, men alt har en pris og den pris beretter hun om i romanen.

Hvis vi ikke taler om det er en roman om at skrive romaner, og dermed ogs√• en roman om at v√¶re forfatter. Det er ogs√• en roman om at s√¶lge filmrettighederne og f√łlge med p√• sidelinjen til en eventuel tilblivelse af en film om en selv. Det er ikke en #metoo roman, som pressen ellers har pisket en stemning op om. Men der er et barsk, relevant, gribende kapitel om dengang Leonora var ung, og en noget √¶ldre forl√¶gger ville mere end hun ville, men hvor hun ikke fik sagt fra. Og s√• er romanen krydret med sladder fra forlagsbranchen, og d√©t er guf!

Der er momentvis afsnit, jeg har l√¶st f√łr, m√•ske p√• Instagram, hvor jeg som 45.000 andre f√łlger hende. Men det g√łr slet ikke noget at kunne genkende afsnit. Det er som at tale med en veninde, jeg ikke har set l√¶nge. Der f√•r jeg ogs√• over et glas vin, historier og anekdoter, jeg f√łr har h√łrt.

Jeg levede mig hurtigt ind i Leonoras liv og univers. Og selvom jeg godt vidste, at Den, der lever stille blev en k√¶mpe succes med 140.000 eksemplarer, klappede jeg begejstret under l√¶sningen (og m√• jeg indr√łmme, f√¶ldede en t√•re), da Leonora vinder De gyldne laurb√¶r. Der er noget smukt over den klassiske historie, hvor den lille m√¶rkelige pige endelig folder sig ud som succesfuld forfatter.

Jeg er overbevidst om, at der er mange l√¶sere til denne roman. Jeg har afholdt en r√¶kke forfattersaloner i mit hjem, hvor en aktuel forfatter fort√¶ller om sit forfatterskab og l√¶ser h√łjt. En del af g√¶sterne sp√łrger interesseret til forfatterens arbejde, til skriveprocessen, til hvad der inspirerer og mit indtryk er, at mange l√¶sere ikke kun er nysgerrig p√• litteraturen, men ogs√• p√• skaberen bag.

En roman om at skrive romaner. M√•ske lyder det t√łrt. Men tro mig, det er det langt fra. Med drama og sladder √•d jeg den ene side efter den anden. Romanen er dog noget sort/hvid. Der er de gode og der er de onde og det er tydeligt alene skildret fra Leonoras synsvinkel, men det er jo ogs√• hendes fort√¶lling.

Hvis du er interesseret i, hvordan forfattere arbejder eller hvis du bare gerne vil læse mere om pigen fra Helsinge, så spring endelig om bord i Hvis vi ikke taler om det. Romanen er nem at læse, bygget op med masser af cliffhangers og helt basalt ret så spændende. Ja, jeg har været godt underholdt under læsningen.

Leonora Christina Skov, Hvis vi ikke taler om det. Politikens forlag, April 2021, 368 sider.

Der er lukket for kommentarer.