// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jakob Seerup: Flåden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Jakob Seerup: Flåden

Skrevet af den 8. april 2021 – 07:29Ingen kommentarer

Havet har altid været Danmarks mægtigste ven, og frem til flådens ran i begyndelsen af 1800-tallet var vi en stærk flådemagt. Ikke nær så stærk som de allerstørste, bevares, men vores flåde var en magtfaktor på havet. Sådan var det også i 1700-tallet, selvom Danmark ellers ikke var i krig af hovedparten af århundredet.

I midten af 1700-tallet forsøgte Danmark at indgå en aftale med Marokko om at etablere en handelsstation. Dengang var der store problemer med pirateri i området, og det var ikke ualmindeligt at lokale pirater – i Danmark kaldet barberesker – tog danske søfolk til fange eller endda angreb landsbyer så langt nordpå som Færøerne og Island for at bortføre beboerne og kræve løsesum for dem. Det var svært at komme til livs, og Danmark havde simpelt hen valgt den pragmatiske løsning at betale dem for at holde sig væk. Selv den mægtige danske flåde kom til kort over for pirateri så langt hjemmefra.

Men i 1751 ville man altså forhandle en handelsstation i Marokko, men desværre gik forhandlingerne helt galt og i stedet blev den danske forhandlingsdelegation arresteret, og i 1753 måtte en ny ekspedition frikøbe de uheldige. Et kæmpe prestige- og økonomisk tab for Danmark, som kun blev værre af at der ved et uheld gik ild i et af skibene, fregatten Falster, og skibet først brændte og derefter eksploderede.

Denne ekspedition er ikke så kendt i dag blandt lægmænd, men for historikerne er det en guldgrube af viden omkring livet i den danske flåde anno damals. En af søofficererne skrev nemlig en udførlig dagbog fra ekspeditionen, der i dag giver stor indsigt i hverdagen om bord og hvordan danske søfolk levede og tænkte.

Jakob Seerup skriver i Flåden om denne ekspedition, om flåden i 1700-tallet og om hvordan man sejlede, uddannede søfolk og levede om bord. Det er en spændende og velfortalt historie, og personligt elsker jeg de mange maritime udtryk og at dykke ned i alt, der har med skibsfart at gøre. Måske kunne lidt flere søfartsudtryk være uddybet for den ubefarne læser, og måske kunne der havde været brugt lidt mere plads på flådens historie før og efter (men generelt er stilen i 100 danmarkshistorier blevet lagt om, så der er mere om det specifikke emne og mindre perspektivering), men underholdende er det – og er skrives generelt alt for lidt om vores historie som søfartsnation.

Flåden er treogfyrrende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Jakob Seerup: Flåden. 100 sider, udkommer 8. april 2021. Aarhus Universitetsforlag

Der er lukket for kommentarer.