// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Pernille Juhl: Dagmar og Johannes
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Kærlighed og romantik, Krige

Pernille Juhl: Dagmar og Johannes

Skrevet af den 20. maj 2021 – 06:42Ingen kommentarer

Så er der endelig nyt fra Pernille Juhl, der skriver skønne kærlighedsromaner om livet i Danmark under krigen. Denne gang tager hun os med til Sønderjylland under 1. verdenskrig, hvor hun som vanligt tager en række etiske dilemmaer op, for at vise at livet sjældent er enten sort eller hvidt. Der er gråzoner alle vegne, især når det gælder krig og kærlighed.

Dagmar er vokset op under fattige kår i Sønderjylland og er kommet ud at tjene på Lindegaarden. Fruen i huset er frygtelig, og Dagmar drømmer om et bedre liv uden økonomiske bekymringer. Da hun møder den unge charmør Erik Vildtoft, som kommer fra en velhavende familie og tilsyneladende falder pladask for Dagmar, tror hun, at hendes lykke er gjort.

Men kort efter deres forlovelse bryder 1. verdenskrig ud, og Erik indkaldes meget mod sin vilje til den tyske hær og sendes til vestfronten. Det samme gør Dagmars bror Mads og hans ven Johannes. Dagmar har gået i klasse med Johannes og husker ham som en irriterende drillepind, men hun lover at skrive til ham, og under krigen udvikler de gennem deres breve et nært venskab og et stærkt bånd.

Hen mod krigens slutning bliver Dagmar sat i et stort dilemma, for skal hun risikere sin egen sikkerhed og sin trygge fremtid for at hjælpe sin ven, som har taget en impulsiv og dumdristig beslutning, eller skal hun svigte sin ven og i stedet vente på, at Erik kommer hjem, så hun kan få det liv, hun altid har drømt om? Men er det liv stadig det, hun drømmer om, eller har hendes drømme ændret sig i løbet af krigen? Dagmar har nu nogle svære valg at træffe.

Pernille Juhl skriver medrivende og hjertevarmt og tager fat i mange spændende emner i denne bog, bl.a. det faktum, at mange sønderjyder blev tvunget til at kæmpe på tysk side under 1. verdenskrig, til trods for at de følte sig danske og var imod krigen. Af samme grund blev de også behandlet langt dårligere end de tyske soldater, fordi tyskerne mente, at der var større risiko for, at sønderjyderne ville begå faneflugt. Det er meget rørende at læse beskrivelserne af de sønderjyske soldaters fortvivlelse over at skulle i krig og deres trængsler i skyttegravene.

Desuden tager romanen fat på kvinders rolle på den tid, og hvordan den ændrede sig under krigen, da alle raske mænd blev sendt til fronten, og kvinderne pludselig måtte klare sig selv. Dagmar gennemgår en fantastisk forvandling gennem bogen fra en lidt sky og genert ung pige til en kvinde med ben i næsen, der ikke er bange for at satse alt for at nå sine drømme.

Og så er det altid lidt skægt at læse om en tid, der ligger så langt fra nutiden, for man glemmer, at det ikke er så længe siden, at folk levede meget mere primitivt i Danmark og ikke havde nutidens fornødenheder. Jeg kluklo for eksempel, da Dagmar skulle være passager i en bil for kun anden gang i sit liv og klamrede sig til dørhåndtaget af skræk, fordi den kørte hele 25 km i timen!

Dagmar og Johannes er første bind i serien om familien Holmgrens liv i Sønderjylland op gennem det 20. århundrede, så vi kan heldigvis glæde os til flere historier om Johannes’ familie.

Du kan læse flere anmeldelser af Pernille Juhls bøger her.

Pernille Juhl, Dagmar og Johannes, People’s, 360 sider, 20. maj 2021

Der er lukket for kommentarer.