// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Serup og Faurholdt: Skaberen, taberen, frelseren?
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Politisk biografi

Serup og Faurholdt: Skaberen, taberen, frelseren?

Skrevet af den 12. marts 2021 – 05:24Ingen kommentarer

Timing is everything. Og timingen af denne bog kunne ikke være bedre. Den kommer netop som Dansk Folkeparti står i et vadested, hvor det stadig er usikkert om partiet kastes ud i et nedslidende magtopgør, et fredeligt formandsskifte eller en formand, der bliver siddende. Ingen ved præcis hvad der kommer til at ske, hvilket spørgsmålstegnet i bogens titel er et klokkeklart eksempel på.

Men hvad skal vi så med en bog, som ikke giver os svar? Jo, vi skal bruge den til at få kridtet banen op inden det sandsynligvis går løs i det parti, som om nogen har præget dansk politik i de sidste 25 år. Men som nu er ved at nedsmelte.

Men hvordan kom det hertil? Det giver de to tidligere Venstre-rådgivere Søs Marie Serup og Mikkel Faurholdt os nogle gode og velunderbyggede svar på. Uden at afsløre for meget, så er svaret først og fremmest, at Dansk Folkeparti har forsømt at følge med tiden. Forsømt at udvikle ny politik og tage nye metoder i brug inden for vælgeranalyse. Og forsømt at dyrke de nye sociale medier.

Bogen er ikke Dansk Folkepartis historie kronologisk fra stiftelsen i 1995 og frem til i dag. Der er i stedet tale om udvalgte punktnedslag, som er med til at underbygge forfatternes pointer. Og det fungerer rigtig godt. For partihistorien kender de, der har fulgt med i dansk politik de sidste to årtier udemærket godt. Og andre kan læse den andetsteds.

Men via en lang række kilder får vi et unikt indblik i hvad der skete og sker bag kulisserne i partiet. Indblik i hvorfor historien formede sig som den gjorde. Og hvad der på de interne linjer planlægges at skulle ske i fremtiden.

I løbet af godt et halvt år har vi nu fået to bøger om det interne liv og magtkampe i Dansk Folkeparti. “Kong Kristian. Mennesket, magten og faldet” var bygget op omkring Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl og fortalte hans historie. Fra drengeværelset til forhandlingslokalerne på Christiansborg og i Finansministeriet. Her er “Skaberen, taberen, frelseren?” anderledes. Thulesen Dahl spiller en central rolle, men det samme gør andre af partiets største profiler. Og sidstnævnte bog forholder sig noget mere kritisk og analyserende til stoffet.

Så skal man kun læse én bog om Dansk Folkepartis aktuelle situation forud for det store slag, som muligvis venter i det kommende halve år, så bør man vælge “Skaberen, taberen, frelseren?”. For timingen af udgivelsen betyder, at den er lige det mere aktuel. Desuden er den skarpere og giver et dybere kig ind bag kulisserne. Ikke kun i Dansk Folkeparti. Men også ind hos Socialdemokratiet og partiets målrettede arbejde med at kopiere Dansk Folkeparti og få frafaldne S-vælgere til at vende hjem fra DF.

Når det er sagt, så læser en sand nørd ud i dansk politik naturligvis begge bøger.

Søs Marie Serup og Mikkel Faurholdt: Skaberen, taberen, frelseren?. Gads Forlag, 2021. 282 sider.

Der er lukket for kommentarer.