// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Emily Gunnis: Pigen i brevet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding

Emily Gunnis: Pigen i brevet

Skrevet af den 20. april 2021 – 07:03Ingen kommentarer

Det er så hjerteskærende at tænke på, hvad ugifte piger og kvinder, der kom i “omstændigheder”, har måttet gennemgå før i tiden. Hån, fornedrelse og straf var, hvad de blev mødt med, på et tidspunkt hvor de havde allermest brug for forståelse, kærlighed og hjælp. Emily Gunnis har skrevet en spændingsroman om, hvilke konsekvenser en uønsket graviditet kunne få – både for kvinderne dengang, men også hvordan det kan trække spor til nutiden.

I 1956 bliver Ivy Jenkins gravid med den lokale fodboldstjerne og tror, at de skal leve lykkeligt sammen. Han er dog ikke interesseret i at gifte sig med hende, og hun bliver derfor sendt til det dystre hjem for ugifte mødre St. Margaret, hvor hendes barn bliver bortadopteret mod Ivys vilje. Ivy selv kommer aldrig derfra igen.

I nutiden kæmper journalisten Samantha Harper for at redde sit ægteskab og samtidig få gang i sin karriere, men det er ikke nemt, når chefen har set sig sur på hende, lader hende arbejde overtid og kun giver hende ubetydelige historier at dække. Da hun hjemme hos sin mormor falder over et gammelt brev fra en ung pige på St. Margaret, der fortæller om de uhyrlige ting, der foregår på stedet, øjner hun en chance for en god historie. Men St. Margaret står over for nedrivning inden for få dage, så Sam skal skynde sig, hvis hun skal nå finde sandheden, før det er endegyldigt for sent.

Jo mere hun graver i historien, jo flere uforklarlige dødsfald omkring kvinden og hendes barn finder hun frem til, og det går op for hende, at rædslerne fra fortiden måske slet ikke er slut endnu.

Det er virkelig en hjerteskærende beretning, som Emily Gunnis ruller ud for læseren i Pigen i brevet – især fordi det var virkeligheden for mange unge kvinder for blot 60-70 år siden. Ydmygelserne, som disse kvinder måtte udstå, var umenneskelige, og deres prøvelser var så langt fra overstået, efter at de havde født deres barn. Det er svært at forstå, at sådanne hjem faktisk fandtes i virkeligheden.

Fortællingen er meget medrivende, men man skal holde tungen lige i munden, for der er mange personer at holde styr på og mange spring frem og tilbage i tiden. På grund af de mange personer bliver karakteristikken af dem også temmelig overfladisk – jeg savnede mere dybde hos især hovedpersonerne.

Dette er forfatterens debutroman (men den anden bog, der udkommer på dansk), og selvom bogen er en fin spændingsroman, som belyser et grufuldt emne, kunne jeg bedre lide hendes anden bog, Barnet der forsvandt. Der har hun fået bedre greb om opbygning og personkarakteristik, så jeg ser stadig frem til hendes næste bog.

Emily Gunnis, Pigen i brevet, Forlaget Jentas, 360 sider, oversat af Henriette Rostrup, udkom 1. marts 2021

Der er lukket for kommentarer.