// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Emily Gunnis: Pigen i brevet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Sp√¶nding

Emily Gunnis: Pigen i brevet

Skrevet af den 20. april 2021 – 07:03Ingen kommentarer

Det er s√• hjertesk√¶rende at t√¶nke p√•, hvad ugifte piger og kvinder, der kom i “omst√¶ndigheder”, har m√•ttet gennemg√• f√łr i tiden. H√•n, fornedrelse og straf var, hvad de blev m√łdt med, p√• et tidspunkt hvor de havde allermest brug for forst√•else, k√¶rlighed og hj√¶lp. Emily Gunnis har skrevet en sp√¶ndingsroman om, hvilke konsekvenser en u√łnsket graviditet kunne f√• ‚Äď b√•de for kvinderne dengang, men ogs√• hvordan det kan tr√¶kke spor til nutiden.

I 1956 bliver Ivy Jenkins gravid med den lokale fodboldstjerne og tror, at de skal leve lykkeligt sammen. Han er dog ikke interesseret i at gifte sig med hende, og hun bliver derfor sendt til det dystre hjem for ugifte m√łdre St. Margaret, hvor hendes barn bliver bortadopteret mod Ivys vilje. Ivy selv kommer aldrig derfra igen.

I nutiden k√¶mper journalisten Samantha Harper for at redde sit √¶gteskab og samtidig f√• gang i sin karriere, men det er ikke nemt, n√•r chefen har set sig sur p√• hende, lader hende arbejde overtid og kun giver hende ubetydelige historier at d√¶kke. Da hun hjemme hos sin mormor falder over et gammelt brev fra en ung pige p√• St. Margaret, der fort√¶ller om de uhyrlige ting, der foreg√•r p√• stedet, √łjner hun en chance for en god historie. Men St. Margaret st√•r over for nedrivning inden for f√• dage, s√• Sam skal skynde sig, hvis hun skal n√• finde sandheden, f√łr det er endegyldigt for sent.

Jo mere hun graver i historien, jo flere uforklarlige d√łdsfald omkring kvinden og hendes barn finder hun frem til, og det g√•r op for hende, at r√¶dslerne fra fortiden m√•ske slet ikke er slut endnu.

Det er virkelig en hjertesk√¶rende beretning, som Emily Gunnis ruller ud for l√¶seren i Pigen i brevet ‚Äď is√¶r fordi det var virkeligheden for mange unge kvinder for blot 60-70 √•r siden. Ydmygelserne, som disse kvinder m√•tte udst√•, var umenneskelige, og deres pr√łvelser var s√• langt fra overst√•et, efter at de havde f√łdt deres barn. Det er sv√¶rt at forst√•, at s√•danne hjem faktisk fandtes i virkeligheden.

Fort√¶llingen er meget medrivende, men man skal holde tungen lige i munden, for der er mange personer at holde styr p√• og mange spring frem og tilbage i tiden. P√• grund af de mange personer bliver karakteristikken af dem ogs√• temmelig overfladisk ‚Äď jeg savnede mere dybde hos is√¶r hovedpersonerne.

Dette er forfatterens debutroman (men den anden bog, der udkommer på dansk), og selvom bogen er en fin spændingsroman, som belyser et grufuldt emne, kunne jeg bedre lide hendes anden bog, Barnet der forsvandt. Der har hun fået bedre greb om opbygning og personkarakteristik, så jeg ser stadig frem til hendes næste bog.

Emily Gunnis, Pigen i brevet, Forlaget Jentas, 360 sider, oversat af Henriette Rostrup, udkom 1. marts 2021

Der er lukket for kommentarer.