// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser pĂĄ nettet » Kirstine Sinclair: Karikaturkrisen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Kirstine Sinclair: Karikaturkrisen

Skrevet af den 11. februar 2021 – 07:46Ingen kommentarer

Man skulle bo under en sten i efteråret 2005 og vinteren 2006 for ikke at opdage, at noget stort var på færde. Sjældent har en avis vakt så stort et ramaskrig. I løbet af kort tid kunne Danmark ikke tale om andet end karikaturtegninger – og snart fulgte store dele af verdenen efter.

Det handlede ikke kun om streger på et stykke papir, det handlede om ytringsfrihed, religion, respekt for religiøse følelser (eller mangel på samme), demokrati, mindretalsbeskyttelse, blasfemi, integration og meget andet, hvor andet også dækker over reminiscenser fra kolonitiden og arabiske landes indenrigspolitik.

Det var, og er, en sag der kan få sindene i kog, både blandt dem der bakkede op om at Jyllands Posten bragte tegninger af profeten Muhammed og dem, der synes at de skulle lade være. Der var et før og et efter i dansk politik. Det er derfor også stadig svært at skrive en nuanceret og afbalanceret fremstilling af begivenhederne og årsagerne til, at krisen eskalerede og endte med brændende ambassader. Alligevel løser Sinclair opgaven på fornem vis.

Karikaturkrisen giver en fin gennemgang af hændelsesforløbet, de mange aktører – og hvad der skete både på scenen og hvad der lå bag nogle af reaktionerne, både blandt de danske politikere og meningsdannere, men også i udlandet. Det sidste ord er endnu ikke sagt i dén sag, og bliver det nok ikke foreløbig, men hvis man vil have en sober beskrivelse er Karikaturkrisen et godt sted at blive klog på hvad der skete dengang og siden.

Til gengæld mangler Karikaturkrisen noget af det, som serien 100 danmarkshistorier ellers har været fremragende til, nemlig evnen til at tage en konkret begivenhed og perspektivere den både før og efter i danmarkshistorien. Hvordan har karikaturer tidligere spillet en rolle? Hvilke eksempler har vi i Danmark på religionskritik, der har flyttet synet på en konkret religion eller på vores holdninger til religion i særdeleshed? Hvilke episoder har ellers sat hensynet til religiøse følelser over for ytringsfriheden og det frie ord? Karikaturkrisen bruger en lille side til allersidst på det, men jeg savner at det bliver foldet mere ud, for skal man forstår karikaturkrisen er man også nødt til at kunne forholde sig til traditionen religionskritik i Danmark.

Karikaturkrisen er enogfyrrende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Kirstine Sinclair: Karikaturkrisen. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer 11. februar 2021

Der er lukket for kommentarer.