// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Sylvain Tesson: Sneleoparden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Filosofi, Rejsebog

Sylvain Tesson: Sneleoparden

Skrevet af den 17. februar 2021 – 06:10Ingen kommentarer

Sylvain Tesson er en fransk geolog og forfatter, der hovedsageligt beskriver sine mange rejser. Det g√¶lder ogs√• hans selvbiografiske rejseskildring ‚ÄúSneleoparden‚ÄĚ, hvor han sammen med den kendte dyrefotograf Vincent Munier rejser til Tibets h√łjslette for at pr√łve at finde den sj√¶ldne og sagnomspundne sneleopard. Med p√• rejsen er ogs√• en filosof kaldet Leo og Muniers k√¶reste, der ogs√• er fotograf.

Hele vejen gennem v√¶rket fastholdes l√¶seren ved den sp√¶nding, der skabes ved deres s√łgen efter omr√•dets dyr – is√¶r sneleoparden. Det i sig selv er dybt fascinerende l√¶sning, hvor det levende beskrives, hvad kulde og lange ventetider betyder for sindet. Tesson reflekterer over forskellige aspekter i tilv√¶relsen, og bogen folder sig ud til at blive et meget l√¶sv√¶rdigt filosofisk og civilisationskritisk v√¶rk. En st√¶rk og poetisk hyldest til naturen, som vi skal passe p√•.

Han fremh√¶ver roen og t√•lmodigheden som positive egenskaber, der kan f√łre til erkendelser s√•som: ‚Äúoveralt i menneskets have er der v√¶sener til stede‚ÄĚ og ‚Äújeg vidste nu, at jeg ikke l√¶ngere var alene‚ÄĚ. Med andre ord, erkender Tesson, at dyrene er til stede, selvom man ikke kan se dem.

Men bogen er ikke bare et happy go lucky i klimadebatten. Den nuancerer hele tiden emnet, og kommer ikke med entydige svar, men derimod en lang r√¶kke overvejelser, hvor forfatteren indrager og citerer en r√¶kke kunstnere og filosoffer. Entydigt frems√¶tter han dog synspunktet, at dyret er smukt. Samtidig kan han godt se, at Munier og han selv bruger dyret som objekt. Tesson frems√¶tter ogs√• teorier om, at dyret er et frit v√¶sen i mods√¶tning til mennesket, som ikke vil betale den pris, frihed koster. Men han skriver sig ikke ind i den romantiske id√© om, at naturen er ren idyl. Nej, naturen er barsk og dyrene lever b√•de af og med hinanden. Det illustreres med nogle meget barske beskrivelser af dyrenes blodige og n√•desl√łse jagt p√• deres egne.

Tesson fremhæver både naturen og kunsten på bekostning af videnskaben:

‚ÄúDe satte virkeligheden p√• formel. Tal blev lagt sammen. Hvad med poesien? Frav√¶rende. Blev man klogere? Det er ikke sikkert. Videnskaben skjulte sine begr√¶nsninger bag ophobningen af digitale data.‚ÄĚ

Han roser Munier for at arbejde for sk√łnheden med i sine billeder, der fremh√¶ver dyrenes elegance. Det er ikke sikkert, at Tesson har ret. Men hans overvejelser er hamrende interessante og kr√¶ver hele tiden stillingtagen.

Hvis jeg skulle komme med en indvendig imod v√¶rket, skulle det v√¶re, at der hele tiden refereres til visuelle forhold, som man ikke har mulighed for at se. Jeg savner simpelhen illustrationer, og man kunne med fordel have indsat nogle af Muniers fremragende fotos i bogen. Man kan selvf√łlgelig se dem p√• nettet, men det er ikke helt det samme. Hvis man vil se Muniers dyrefotgrafier p√• tryk, skal man l√¶se hans v√¶rk ‚ÄúTibet Mineral Animal‚ÄĚ med digte af Tesson, som desv√¶rre ikke er oversat til dansk.

Men n√•r det er sagt, s√• anbefaler jeg p√• det varmeste denne livsbekr√¶ftende bog, der s√• smukt lovpriser dyrenes og naturens sk√łnhed. En sk√łnhed, der kan kommer menneskene til gode, hvis vi sl√•r √łjenene op og sanserne til. “Sneleoparden” er letl√¶st og et ikke mindre end fremragende indl√¶g i tidens debat om natur og naturens diversitet. Tesson fik den prestigi√łse Prix Renaudot for “Sneleoparden” i 2019.

Sylvain Tesson: Sneleoparden, Forlaget Bobo Рden franske bogcafés forlag, 210 sider, oversat fra franks til dansk af Niels Schultz Ravneberg, udgivet den 9. december 2020.

Der er lukket for kommentarer.