// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Will Eisner: En kontrakt med Gud
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Samfund, Tegneserie

Will Eisner: En kontrakt med Gud

Skrevet af den 12. juli 2021 – 05:52Ingen kommentarer

Som dreng l√¶ste jeg en del tegneserier. Men det var ikke bare ‚ÄĚAnders And‚ÄĚ, og de ellers kendte ‚ÄĚAsterix‚ÄĚ og ‚ÄĚTintin‚ÄĚ. ‚ÄĚDet var ‚ÄĚDommer Dredd‚ÄĚ, ‚ÄĚLinda & Valentin‚ÄĚ, ‚ÄĚL√łjtnant Bluberry‚ÄĚ, ‚ÄĚModesty Blaise‚ÄĚ, ‚ÄĚAlix‚ÄĚ og andre af de lidt specielle af slagsen. √Čn af de s√¶rlige, jeg l√•nte i den engelske del af biblioteket, var ‚ÄĚSpirit‚ÄĚ af Will Eisner. Og den var fremragende. Hans streg var genial, og handlingen i historierne var b√•de klare og i √łjenh√łjde. Og s√• vandt den h√•rdkogte Spirit altid over forbryderne. Det var fantastisk. Og Eisner bragte mig trygt gennem min barndom.

Nu sidder jeg s√• med en bog i h√•nden skrevet og tegnet af Will Eisner. Bogen er en s√•kaldt ‚Äôgraphic novel‚Äô ‚Äď en grafisk roman, der indeholder fire fort√¶llinger, og titlen er taget fra den ene af disse fire fort√¶llinger. Handlingen udspiller sig i et lejeboligkompleks p√• den fiktive Dropsie Avenue i bydelen Bronx i New York City. Og Dropsie Avenue minder meget om det sted, hvor Will Eisner selv voksede op.

I den f√łrste historie m√łder vi den j√łdise Frimme Hersh, der som dreng indgik en kontrakt med Gud. Nu har han mistet sin datter, og han er vred p√• Gud. Han bryder nu alle regler og k√łber ejendommen og begynder at skabe sig rigdom, indtil han en dag igen er klar til at indg√• en ny kontrakt.

Den anden historie handler om en gårdsanger, der tager vejret fra en detroniseret operasanger og bringer håb tilbage i hendes liv. Sammen kan de nå helt til tops, og hun får lavet alle de rigtige aftaler. Så hvad kan gå galt?

Den tredje historie handler om bygningens vicev√¶rt, der er en h√•rd tysk immigrant med et lidt for lunkent √łje til unge piger. En dag g√•r han et skridt eller to for langt.

Og i den sidste historie h√łrer vi om bygningens beboere, der skal p√• landet for at holde sommerferie. Men ikke alt er lige stuerent p√• s√•dan en ferie, og snart er de fleste af forholdene endnu mere udfordrede end normalt.

Eisner form√•r at ramme en meget tyndslidt nerve med sin bidende socialrealisme og sine fremragende tidsbilleder. Mine tanker ryger automatisk hen p√• filmskaberen Spike Lee, der med sine film igen og igen har skabt lignende billeder med film som b√•de ‚ÄĚDo the Right Thing‚ÄĚ fra 1989, ‚ÄĚMo‚Äô Better Blues‚ÄĚ fra 1990, ‚ÄĚCrooklyn‚ÄĚ fra 1994 og ‚ÄĚClockers‚ÄĚ fra 1995‚ÄĚ med flere. Et glimt ind i en h√•rd hverdag og fantastiske portr√¶tter af n√¶rmilj√łer i New York.

Jeg vil vove den p√•stand, at du ikke beh√łver at v√¶re fan af tegneserier for at kunne nyde denne bog. Men du b√łr til geng√¶ld nyde hans geniale streg og hans evne til at fange karikerede typer og mennesker lune ‚Äď med alt, hvad det indeb√¶rer.

Will Eisner: ‚ÄĚEn kontrakt med Gud‚ÄĚ, Forlaget Fahrenheit, Overs√¶tter: Paw Krogsgaard Mathiasen, 208 sider, udkom januar 2021.

Læs også:

Jonas G√ľlstorff: New York noveller

Nathan Hill: Niksen

Der er lukket for kommentarer.