// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Amalie Skram: Forraadt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Amalie Skram: Forraadt

Skrevet af den 20. august 2021 – 05:38Ingen kommentarer

Den norsk-danske Amalie Skram (1846-1905) var allerede en berygtet forfatter, da hun i 1892 udgav romanen “Forraadt”. Hun havde vakt skandale i konservative kredse med sine personlige og indg√•ende skildringer af k√łnnenes ulige forhold i samtiden og af √¶gteskabet som en korrumperende institution.

“Forraadt” er den sidste af Skrams s√•kaldte √¶gteskabsromaner efter Constance Ring, Lucie og Fru In√©s, og v√¶rket betegnes som hendes bedste. “Forraadt” handler i lighed med mange andre af Amalie Skrams romaner om √¶gteskab. Det er bogens centrale tema. Den skildrer √¶gteskabet mellem en s√łkaptajn, Riber, og hans unge hustru Ory. Riber er en lidt √¶ldre mand, der helt i tidens √•nd, gifter sig med den helt unge og uskyldige Ory. Hun er helt uvidende om de √¶gteskabelige pligter, og bliver b√•de desperat, ulykkelig og forvirret:

“‘Du har altsaa vidst det!’ Ory strakte Halsen fremover. ‘Vidst det, og ikke sagt et Muk om nogen Ting til mig. Aah Mama, Mama hvor kunne du v√¶re s√•ledes!’ Ory kastede sig ned paa en Stol og vred sig som i Pine.”

Hun f√łler sig forr√•dt og svigtet af sin egen mor og alle andre kvinder. Riber derimod gl√¶der sig over at have f√•et en ung, smuk og uskyldig hustru. Men problemerne t√•rner sig hurtigt op i det nye √¶gteskab, da Ory n√¶gter al samkvem med Riber. Det f√łrer til, at ogs√• Riber f√łler sig forr√•dt og enddog identificerer sig med Jesus. Det f√•r katastrofale f√łlger for ham i romanens slutning, og sp√łrgsm√•let er hvem, der bliver mest forr√•dt.

Romanen bliver et centralt indl√¶g i den debat, der kaldes S√¶delighedsfejden (1883-1887), hvor forfattere og intellektuelle diskuterer k√łnsmoral og kvindernes frig√łrelse. S√¶delighedsfejden starter med Bj√łrn Stjerne Bj√łrnssons skuespil “En handske”, der tematiserer om manden skal g√• lige s√• ren ind i √¶gteskabet som kvinden. Det starter en s√¶rdeles ophedet debat. Der bliver Amalie Skrams kvindelige stemme et interessant indl√¶g.

Bogen har en r√¶kke selvbiografiske elementer, som Ory gifter Amalie Skram sig som ung ogs√• med en s√łkaptajn, som hun rejser rundt i verden med. √Ügteskabet ender med en dramatisk og voldsom skilsmisse. Skram skriver alts√• ud fra erfaringer, og det er med til at g√łre bogen s√¶rdeles l√¶sv√¶rdig.

Bogen er udgivet i Gyldendals serie Danske klassikere, og derfor er den udgivet p√• originalsproget, norsk. Det skal man dog ikke lade sig skr√¶mme af – sproget er letl√¶st, og der medf√łlger en glimrende ordliste sidst i bogen. Danske Klassikere fra Det Danske Sprog og Litteraturselskab indeholder altid et s√¶rdeles grundigt efterskrift, der er s√• kvalificeret, at de ogs√• kan anvendes til studiebrug. Samtidig er det s√• let tilg√¶ngeligt, at enhver l√¶ser, kan f√• gl√¶de af det.

P√• bogblogger er vi vilde med Amalie Skram og den personlige og modige stemme, som giver et skr√¶mmende indblik i samtidens kvindesyn. L√¶s ogs√• vores anmeldelse af dobbeltbogen “Professor Hieronimus og P√• Sct. J√łrgen”, som retter en betteriget skarp kritik mod datidens “sindssygepleje”.

Amalie Skram: Forraadt, Danske Klassikere, Gyldendal, 200 sider, udgivet den 2. februar 2020.

Der er lukket for kommentarer.