// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Amalie Skram: Forraadt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Amalie Skram: Forraadt

Skrevet af den 20. august 2021 – 05:38Ingen kommentarer

Den norsk-danske Amalie Skram (1846-1905) var allerede en berygtet forfatter, da hun i 1892 udgav romanen “Forraadt”. Hun havde vakt skandale i konservative kredse med sine personlige og indgående skildringer af kønnenes ulige forhold i samtiden og af ægteskabet som en korrumperende institution.

“Forraadt” er den sidste af Skrams såkaldte ægteskabsromaner efter Constance Ring, Lucie og Fru Inés, og værket betegnes som hendes bedste. “Forraadt” handler i lighed med mange andre af Amalie Skrams romaner om ægteskab. Det er bogens centrale tema. Den skildrer ægteskabet mellem en søkaptajn, Riber, og hans unge hustru Ory. Riber er en lidt ældre mand, der helt i tidens ånd, gifter sig med den helt unge og uskyldige Ory. Hun er helt uvidende om de ægteskabelige pligter, og bliver både desperat, ulykkelig og forvirret:

“‘Du har altsaa vidst det!’ Ory strakte Halsen fremover. ‘Vidst det, og ikke sagt et Muk om nogen Ting til mig. Aah Mama, Mama hvor kunne du være således!’ Ory kastede sig ned paa en Stol og vred sig som i Pine.”

Hun føler sig forrådt og svigtet af sin egen mor og alle andre kvinder. Riber derimod glæder sig over at have fået en ung, smuk og uskyldig hustru. Men problemerne tårner sig hurtigt op i det nye ægteskab, da Ory nægter al samkvem med Riber. Det fører til, at også Riber føler sig forrådt og enddog identificerer sig med Jesus. Det får katastrofale følger for ham i romanens slutning, og spørgsmålet er hvem, der bliver mest forrådt.

Romanen bliver et centralt indlæg i den debat, der kaldes Sædelighedsfejden (1883-1887), hvor forfattere og intellektuelle diskuterer kønsmoral og kvindernes frigørelse. Sædelighedsfejden starter med Bjørn Stjerne Bjørnssons skuespil “En handske”, der tematiserer om manden skal gå lige så ren ind i ægteskabet som kvinden. Det starter en særdeles ophedet debat. Der bliver Amalie Skrams kvindelige stemme et interessant indlæg.

Bogen har en række selvbiografiske elementer, som Ory gifter Amalie Skram sig som ung også med en søkaptajn, som hun rejser rundt i verden med. Ægteskabet ender med en dramatisk og voldsom skilsmisse. Skram skriver altså ud fra erfaringer, og det er med til at gøre bogen særdeles læsværdig.

Bogen er udgivet i Gyldendals serie Danske klassikere, og derfor er den udgivet på originalsproget, norsk. Det skal man dog ikke lade sig skræmme af – sproget er letlæst, og der medfølger en glimrende ordliste sidst i bogen. Danske Klassikere fra Det Danske Sprog og Litteraturselskab indeholder altid et særdeles grundigt efterskrift, der er så kvalificeret, at de også kan anvendes til studiebrug. Samtidig er det så let tilgængeligt, at enhver læser, kan få glæde af det.

På bogblogger er vi vilde med Amalie Skram og den personlige og modige stemme, som giver et skræmmende indblik i samtidens kvindesyn. Læs også vores anmeldelse af dobbeltbogen “Professor Hieronimus og På Sct. Jørgen”, som retter en betteriget skarp kritik mod datidens “sindssygepleje”.

Amalie Skram: Forraadt, Danske Klassikere, Gyldendal, 200 sider, udgivet den 2. februar 2020.

Der er lukket for kommentarer.