// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Rasmus Daugbjerg: Rygtet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Debutant, Roman

Rasmus Daugbjerg: Rygtet

Skrevet af den 27. marts 2021 – 06:28Ingen kommentarer

Rygtet er Rasmus Daugbjergs debutroman. Det er, hvad man kan kalde en fragmenteret roman, hvor historien bliver fortalt i små, umiddelbart usammenhængende bider.

Romanen er bygget op af rygter, som bliver fortalt i bider af en unavngiven fortæller. Du’et i historien er tilflytter i en lille by, som ligesom du’et også er unavngiven. Rygterne er mange om du’ets baggrund, og hvorfor han er kommet til denne by. Gennem adskillelige rygter lærer vi langsomt byen og dens indbyggere at kende. Indbyggerne har alle deres særheder og konflikter, og det er netop særhederne, der bliver fremhævet i rygterne.

Og som for at understrege, at rygter kan v√¶re misvisende, skadende og forkerte, h√łrer vi sp√łjse ammestuehistorier, rygter og forklaringer undervejs. Modstridende og m√¶rkv√¶rdige. Hvilket alt sammen blot fremh√¶ver det absurde i at tro p√• rygter.

Men det er ogs√• en utrolig realistisk fort√¶lling. Den fort√¶ller i h√łj grad om, hvordan vi alle lader os lede af rygter. Vi lytter til dem. Vi spreder dem. Vi tror p√• dem. Og hvis f√łrst vi tror p√• dem, s√• bliver de til sandhed.
Derfor er det ogs√• sv√¶rt at komme som udefrakommende. Vi ved alle, hvor nerv√łs man kan v√¶re for at skulle komme ind i et nyt f√¶llesskab. Om det er uddannelse, arbejde eller netop ved en flytning. Rygterne l√łber hurtigt, og de ender hurtigt med at definere, ikke hvem vi rent faktisk er, men hvem vi opfattes som.

Det er et udtryk for ‚Äúos‚ÄĚ og ‚Äúdem‚ÄĚ, og det bliver hurtigt et portr√¶t af et af menneskets – og ikke mindst samfundets – mindre flatterende egenskaber. ‚ÄúVi‚ÄĚ danner os et indtryk om ‚Äúdem‚ÄĚ, baseret p√• hvad vi tror er objektiv viden, men som snarere er subjektive rygter og fordomme. Romanen giver en fin indf√łring i, hvor ekskluderende en sygdom rygter kan v√¶re, ilde og grimme.

Munden får i stigende grad en central plads i teksten. Folks munde, ting og natur, som ligner munde, og Guds mund. Munde spyer rygter, og munde sluger verden. Så man kan med rette sige, at rygter opsluger verden, hvis man ikke er varsom.

Rent fortælleteknisk er det interessant, hvordan forfatteren bygger et lille, isoleret lokalsamfunds historie og identitet op gennem rygter og korte beretninger om enkelte hændelser.

Det er en interessant, narrativ form, vi m√łder i Rygtet. Den er bestemt velskrevet og rummer meget genkendelighed. Den er anbefalelsesv√¶rdig til de l√¶sere, der nyder sproglige udfoldelser og litter√¶re legepladser. Og til de l√¶sere, som s√¶tter pris p√• anderledes former og fort√¶llinger. Jeg var solgt fra f√łrste side. Jeg gl√¶der mig til at se mere fra Daugbjergs h√•nd i fremtiden.

Rasmus Daugbjerg: Rygtet. Forlag M√łllegades Boghandel, januar 2021. 124 sider.

Der er lukket for kommentarer.