// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Elizabeth Gilbert: Kvindernes by
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Elizabeth Gilbert: Kvindernes by

Skrevet af den 23. februar 2021 – 06:46Ingen kommentarer

Livet som en fri, promisku√łs ung kvinde i 1940‚Äôerne og teaterlivets excentriske tilv√¶relse bag scenen. Hvilken fest, hvilken frihed og hvilket liv. Elizabeth Gilbert tager sin l√¶ser med p√• en fantastisk rejse gennem en anderledes kvindes liv i New York med opture og nedture, men altid interessant og sprudlende af energi.

√Öret er 1940, og den velhavende 19-√•rige Vivian Morris er blevet bortvist fra det prestigefyldte college Vassar College. Som en sidste udvej er hun blevet sendt til at bo i New York hos sin tante Peg, der ejer et nedslidt variet√©teater p√• Manhattan kaldet The Lily. For den unge kvinde er det noget af en omstilling, og hun elsker hvert et √łjeblik af det. Dansepigerne, kjolerne, alkohollen, de mange fester og ikke mindst den euforiserende frihed for en pige med en streng k√łnsorienteret opdragelse bag sig. Livet virker s√• let og lyst for den unge Vivian, men da den legendariske skuespiller og veninde til Peg Edna Watson kommer for at spille med i The Lilys mest ambiti√łse forestilling nogensinde, dummer Vivian sig noget s√• grusomt og er skyld i en skandale, der √¶ndrer hendes fremtid for altid.

70 √•r senere fort√¶ller Vivian sin historie, som sp√¶nder over s√• mange perioder af et liv, at det er sv√¶rt at sl√• ned p√• enkelte steder, der gjorde st√łrst indtryk. Is√¶r perioden under krigen, som gik fra en tid med overflod af fest, farver og ballade til en tid med rationer, fattigdom og tab af utallige unge m√¶nds liv, satte tankerne i gang. Detaljerne var s√• fantasifulde og gennemf√łrt imponerende, at selv de mindst betydningsfulde karakterer fik liv.

Vivian elsker m√¶nd. M√¶nd af alle afskygninger, og historien b√¶rer pr√¶g af dette utilsl√łrede beg√¶r efter dem. Samtidig vil hun ikke lade sig binde til den ene i et traditionelt forhold. Det er netop den del, der g√łr Kvindernes by s√• speciel. Det er en historie om en st√¶rk karismatisk kvinde, der v√¶lger at leve ugift, fors√łrger sig selv via en velfungerende forretning og lever en promisku√łs tilv√¶relse uden selvhad eller forn√¶gtelse af, hvem hun er.

Mangler du en bog, du kan dykke ned i og leve gennem for en stund, skal du l√¶se Kvindernes by. De forskellige personer, som Gilbert har skabt, g√łr indtryk p√• sin l√¶ser, s√• de inden l√¶nge f√łles som gamle venner. Kun i f√• afsnit af bogen forsvandt den sprudlende energi, som bogen ellers emmer af, men lad dig ikke afskr√¶kke; forts√¶t din l√¶sning, og nyd de fantastiske karakterer, som Gilbert s√• perfekt har sammensat. Jeg ville √łnske, jeg kunne m√łde dem i virkeligheden og opleve mere af den fandenivoldskhed, som jeg elskede ved dem alle.

Læs også Spis, bed, elsk af samme forfatter.

Elizabeth Gilbert: Kvindernes by, Gads Forlag, oversat af Siri Ranva Hjelm Jacobsen, 432 sider, januar 2021

Der er lukket for kommentarer.