// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Elizabeth Gilbert: Kvindernes by
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Elizabeth Gilbert: Kvindernes by

Skrevet af den 23. februar 2021 – 06:46Ingen kommentarer

Livet som en fri, promiskuøs ung kvinde i 1940’erne og teaterlivets excentriske tilværelse bag scenen. Hvilken fest, hvilken frihed og hvilket liv. Elizabeth Gilbert tager sin læser med på en fantastisk rejse gennem en anderledes kvindes liv i New York med opture og nedture, men altid interessant og sprudlende af energi.

Året er 1940, og den velhavende 19-årige Vivian Morris er blevet bortvist fra det prestigefyldte college Vassar College. Som en sidste udvej er hun blevet sendt til at bo i New York hos sin tante Peg, der ejer et nedslidt varietéteater på Manhattan kaldet The Lily. For den unge kvinde er det noget af en omstilling, og hun elsker hvert et øjeblik af det. Dansepigerne, kjolerne, alkohollen, de mange fester og ikke mindst den euforiserende frihed for en pige med en streng kønsorienteret opdragelse bag sig. Livet virker så let og lyst for den unge Vivian, men da den legendariske skuespiller og veninde til Peg Edna Watson kommer for at spille med i The Lilys mest ambitiøse forestilling nogensinde, dummer Vivian sig noget så grusomt og er skyld i en skandale, der ændrer hendes fremtid for altid.

70 år senere fortæller Vivian sin historie, som spænder over så mange perioder af et liv, at det er svært at slå ned på enkelte steder, der gjorde størst indtryk. Især perioden under krigen, som gik fra en tid med overflod af fest, farver og ballade til en tid med rationer, fattigdom og tab af utallige unge mænds liv, satte tankerne i gang. Detaljerne var så fantasifulde og gennemført imponerende, at selv de mindst betydningsfulde karakterer fik liv.

Vivian elsker mænd. Mænd af alle afskygninger, og historien bærer præg af dette utilslørede begær efter dem. Samtidig vil hun ikke lade sig binde til den ene i et traditionelt forhold. Det er netop den del, der gør Kvindernes by så speciel. Det er en historie om en stærk karismatisk kvinde, der vælger at leve ugift, forsørger sig selv via en velfungerende forretning og lever en promiskuøs tilværelse uden selvhad eller fornægtelse af, hvem hun er.

Mangler du en bog, du kan dykke ned i og leve gennem for en stund, skal du læse Kvindernes by. De forskellige personer, som Gilbert har skabt, gør indtryk på sin læser, så de inden længe føles som gamle venner. Kun i få afsnit af bogen forsvandt den sprudlende energi, som bogen ellers emmer af, men lad dig ikke afskrække; fortsæt din læsning, og nyd de fantastiske karakterer, som Gilbert så perfekt har sammensat. Jeg ville ønske, jeg kunne møde dem i virkeligheden og opleve mere af den fandenivoldskhed, som jeg elskede ved dem alle.

Læs også Spis, bed, elsk af samme forfatter.

Elizabeth Gilbert: Kvindernes by, Gads Forlag, oversat af Siri Ranva Hjelm Jacobsen, 432 sider, januar 2021

Der er lukket for kommentarer.