// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Dan Ringgaard m.fl: Tanker om titler – hvorfor hedder bogen dét?
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Journalistik, Samtalebog

Dan Ringgaard m.fl: Tanker om titler – hvorfor hedder bogen dét?

Skrevet af den 13. januar 2021 – 05:25Ingen kommentarer

Jeg ved det godt. Det lyder – paradoksalt nok – som en uspændende titel på en bog: ”Tanker om titler”. Som udgangspunkt er der nok også noget om snakken. For interesserer du dig egentlig for, hvad en række forfattere, journalister, oversættere og andre synes om titler, eller hvordan man finder frem til den rigtige?

Og så alligevel …

For du er vel også med mellemrum stødt på en titel, du undrede dig over. Måske filmen ”The Switch”, som fik den ’danske’ titel ”Baby Surprise”. Hvad skete der lige der? Eller hvad med Almodovar’s film, som stort set altid er lige i øjenhøjde. Således handler hans seneste værk ”Smerte og ære” om … ja, smerte og ære. Og den er i øvrigt fantastisk.

Men hvad med bøger? For hvornår er det, en forfatter vælger sin titel? Og hvordan vælger forfatteren sin titel? Hvornår er den god? Og hvornår virker den ikke?

Dan Ringgaard har i ”Tanker om titler” stillet relevante spørgsmål om titler til en række interessante personer, heriblandt Peter H. Olesen, Jes Stein Pedersen, Manu Sareen, Jesper Wung Sung, Peter Øvig og Tom Buk-Swienty. Og deres svar er mere interessante, end du måske tror.

Sune de Souza Schmidt-Madsen, der arbejder som forlagschef og selv er forfatter, forklarer eksempelvis, at det altid er forfatteren, der har det sidste ord, når det handler om at vælge den endelige titel på en bog. Men andre peger på, at der til tider er flere forfattere og en del stærke redaktører, der sagtens kan have en mening om en bogs titel.

Noget af det sjoveste i bogen er egentlig de mange dygtige menneskers egne opfattelser af gode titler. For det er næsten altid subjektivt – med undtagelse af Umberto Eco’s ”Rosens navn”, som de fleste tilsyneladende er store fans af.

Du hører også tanker om, hvordan engelske titler har gjort et indtog, og du hører, hvordan også tilfældigheder gør sig gældende. Således forklarer Peter Øvig, at hans ”Birkedal” fra 2004 var et logisk valg, da hovedpersonen hed Birkedal og var bøddel. Det nærmeste poetiske navn skabte en spændende kontrast til hans person. Men som Øvig forklarer, så havde bogen altså aldrig heddet ”Jensen”, hvis det havde været bødlens navn.

Det er i disse små personlige oplevelser og tanker, at den rigtige værdi i en bog af denne type ligger. Og du bliver ikke snydt. Der er masser af gode og spændende tanker at gribe fat i og huske. Og hvem ved? Måske har du selv tanker om en titel, du har læst?

Dan Ringgaard m.fl.: ”Tanker om titler”, Byens Forlag, 189 sider, udkom december 2020.

Der er lukket for kommentarer.