// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Wolfram Eilenberger: Troldmændenes tid
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Filosofi

Wolfram Eilenberger: Troldmændenes tid

Skrevet af den 25. november 2020 – 06:47Ingen kommentarer

Verden er alt, hvad der er tilfældet.

Sådan begynder et af det 20. århundredes største og mest diskuterede filosofiske værker, nemlig Tractatus Logico-Philosophicus af østrigske Ludwig Wittgenstein. Han var en mærkelig mand, omgærdet af myter både i sin levetid og hans ry er kun vokset siden. I Troldmændenes tid er han en af fire mandlige, tysktalende filosoffer, hvis liv og tænkning flettes sammen til en fortælling om sprog, erkendelse, væren – og helt almindelige dagligdags kampe for at få stillinger, kvinder og anerkendelse.
Udover Wittgenstein er de fire portrætterede tænkere Walter Benjamin, Martin Heidegger og Ernst Cassirer (sidstnævnte er vist ikke så kendt i Danmark, man kunne i hvert fald godt erhverve sig en kandidatgrad i filosofi i slut 90’erne uden at have hørt om Cassirer).

De fire har det tilfælles, at de var vægtige tænkere i 1920’erne, og at de spillede med og mod hinanden i tidens store diskussioner. Eilenberger fortæller om deres liv og deres filosofi, fletter historierne om deres liv sammen med læsevenlige udlægninger af deres filosofi – eller så læsevenligt det kan blive, når vi trods alt taler om folk som Heidegger, Wittgenstein m.fl. Let bliver det ikke, men det er faktisk rigtige gode introduktioner til dem som filosoffer og til det fungerer Troldmændenes tid ganske fremragende.

Nogen vil måske mene, at man ikke bør læse de fire mænd biografisk. At vi ikke har brug for at læse om deres økonomiske problemer, deres kamp for at få embeder, deres kærestesorger og deres livshistorier generelt for at forstå deres tanker og deres værk. Nogen vil måske endda mene, at det faktisk kan betyde at filosoffen selv kommer til at stå i vejen for sit værk, fordi vi altid læser det anderledes, når vi kender til deres personligheder og deres problemer. Der er en fair pointe. Men en bog som Troldmændenes tid er til gengæld med til at åbne de fires filosofiske tanker for nye læsere, og det er i sig selv en kvalitet. Eilenberger skriver utrolig godt, og han forstår faktisk at formidle filosofi, så læseren kan få en flig af forståelse for hvad der var de fires grundlæggende tanker og det er temmelig imponerende.

Troldmændenes tid kan være med til at vække interessen for de fire filosoffer i Danmark, og forlaget Klim skal have ros for at binde an med en dansk oversættelse. Eilenberger har skrevet en lignende portræt/filosofi-bog om fire store kvindelige tænkere, og den glæder jeg mig til at læse i 2021. Indtil da får Troldmændenes tid en anbefaling herfra. Den siger alt det, der skal sige og kan siges.

Og resten?

Det, hvorom man ikke kan tale, om det må man tie.

Wolfram Eilenberger: Troldmændenes tid. 432 sider, Klim. Oversat af Joachim Wrang, udkom 17. november 2020

Der er lukket for kommentarer.