// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tomas Mandel: Morfars tegninger
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Billedbog, Historie

Tomas Mandel: Morfars tegninger

Skrevet af den 10. september 2010 – 17:25Ingen kommentarer

At værne om fortiden og samtidig gå på opdagelse i over 80 år gamle tegninger fra 1920-ernes København er både prisværdigt og guf for kendere. Meget har ændret sig siden Emil Krause drog rundt i København for at indfange situationer ved både hverdag og fest.

Emil Krause (1871-1945) omsatte sine indtryk via hurtige skitser til tegninger og raderinger, der kom til at pryde mange københavnske hjem. Han er i sine tegninger loyal over for byen og dens indbyggere, og med sin ofte detaljerede streg indfanger Krause situationer i byens daglige liv. Både dag og nat.

Emil Krause havde en forkærlighed for de unge piger, der enten går eller cykler gennem byen, men også de arbejdsløse, den unge familie med barnevogn, den politiske agitator og skovserkonerne, der solgte fisk på Gammel Strand er kærligt taget under behandling.

Tider kommer og tider går. Der er ikke længere trækvogne, gårdmusikanter, sporvogne med tilladt tobaksrygning i bivognen eller parketskibe, som fra Nyhavn sejlede gods til og fra storbyen. Emil Krauses tegninger og raderinger er tidstypiske og viser, hvordan københavnerne tog sig ud på gader, stræder, torve og pladser i 1920´erne. Men det er let at finde rundt i og genkende Emil Krauses tegnede univers – Københavns byrum inden for de gamle volde.

Det er Emil Krause´s barnebarn, Thomas Mandel, der på Skriveforlaget med støtte fra Velux Fonden har udgivet sin morfars Emil Krauses tegninger fra 1920´erne. Thomas Mandel, der har udvalgt tegningerne, noterer i sit forord, at Gyldendal i 1928 udgav bogen ”Byen paa Kryds og Tværs i Billeder og Vers” med illustrationer af Emil Krause. Men forlaget var ikke interesseret i Thomas Mandel´s projekt med morfars tegninger. Det var Skriveforlaget, og godt for det. Bogen giver en godt indblik i en svunden tid. Thomas Mandel, der 80 år, har skrevet tekst til tegningerne.

Tomas Mandel (tekst) og Emil Krause (illustrationer), København i tyverne. Skriveforlaget, august 2010. 103 sider (A4).

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.