Conny og Torben Wolsted: Lad stregerne tale – om bladtegnere og plakatkunsteren Otto Nielsen
Hvis man er interesseret i danske tegnere og kulturhistorie, så bør man omgående kaste sig over den fremragende biografi “Lad stregerene tale” om den danske kunstner, bladtegner, illustrator og reklametegner Otto Nielsen.
Det kan godt være at navnet ikke umiddelbart ringer en klokke. Men når man åbner bogen, genkender man omgående flere af Nielsens karakteristiske værker – fx SAS flyvemaskiner på vej til eksotiske steder og de karakteristiske farvestrålende Tivoli plakater. Især, hvis man er fra 1970’erne eller ældre.
For hvis man er det, så bliver man, i samme sekund man åbner bogen, sendt på en nostalgisk rejse, der byder på store mængder af genkendelsens glæde. Derudover inviteres vi med ind i et begavet, men selvkritisk kunstnersind, der aldrig synes at være tilfreds med sine værker.
Otto Nielsen var nemlig sin egen største kritiker, og når han havde større opgaver lukkede han sig inde og arbejdede døgnet rundt. Det på trods af, at han blandt andet producerede hele 100 fremragende plakater hvoraf de fleste var til flyselskabet SAS. Men også Tivoli og Københavns teatre talt blandt Nielsens opdragsgivere. Og det forstår man godt for hans plakater kunne både fortælle og fastholde en fortælling og en stemning i enkle og utvetydige billedtoner, så budskabet gik lige igennem. En meget vigtig evne i plakatkunstens verden.
Otto Nielsen blev uddannet på Gustav Bachmanns Tegneakademi i Åhus og begyndte som reklametegner før han i midten af 1940’erne begyndte at tegne plakater:
“I mine unge år tegnede jeg blandt andet til dagbladet B.T., teatertegninger og den slags. Det var gennem det arbejde, SAS fik kendskab til mig. Jeg fik en henvendelse og så startede et samarbejde, der kom til at vare i mere end 20 år.”
“Lad stregerne tale” er på alle måder fremragende; omfattende, nærværende og utrolig smuk. Vi får et gensyn med en anden tid og et stort kunstnerisk talent, der var en mester i indfange både mennesker, dyr og stemninger. Nielsen trækker på tydeligt på den klassiske kunst, og selvom man tydeligt ser inspiration fra både Turner og Asger Jorn, var han altid sin helt egen, og det er en fornøjelse at læse om og nyde hans uforlignelige værker. De fortæller alle et meget fint stykke dansk kunst- og kulturhistorie.
Conny og Torben Wolsted: Lad stregerne tale, Gads Forlag, 220 sider, udkom 15. oktober 2020.