// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anne-Sophie Lunding-Sørensen: Sanatoriet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding

Anne-Sophie Lunding-Sørensen: Sanatoriet

Skrevet af den 26. oktober 2020 – 07:00Ingen kommentarer

Unge kvinder druknet i søen under fuldmånens skær, forbudt kærlighed mellem to kvinder og en kælder, der emmer af ondskab. Anne-Sophie Lunding-Sørensen tager os med tilbage til en tid, hvor kvinders rettigheder var ikke-eksisterende, og til et sted, hvor ondskaben lurer iblandt os, og sanatoriets vægge taler, når mørket har sænket sig.

Året er 1929, og den unge psykiater Hannah Neumann ankommer direkte fra et studie hos doktor Freud i Wien til en fast stilling på Sølund Nervesanatorium. Hun er blevet ansat i al hast, da en række yngre kvindelige patienter fra lavere sociale lag har druknet sig i den nærliggende sø. Lederen af sanatoriet, den ældre doktor Berg, er af den strenge skole, og han styrer stedet med hård disciplin. Men selvom Hannahs nyerhvervede behandlingsmetode – en såkaldt ’talekur’, som hun har lært i Wien – ikke just falder i god jord hos doktor Berg, vælger han dog at vende det blinde øje til. Sølund tåler ikke flere selvmord.

Hannah får arrangeret det således, at Dagmar, som er den sygeplejerske, hun finder kvikkest på stedet, sammen med Hannah skal udøve psykoanalyse baseret på samtaler med de psykisk syge. Hannah beslutter sig også for at læse de døde kvinders journaler og komme til bunds i, hvad der gik galt. De lange arbejdstider og fælles ambitionsmål knytter de to kvinder til hinanden, og de indleder et seksuelt forhold, som kan koste dem begge alt, hvis det bliver afsløret.

Som dagene går, begynder Hannah at ane fremskridt hos de kvinder, hun og Dagmar får i tale. Alt virker, som om det går den rigtige vej, men før de ved af det, drukner endnu en ung kvinde i søen, og Hannah må overveje, om noget af det kvinderne sagde i samtaleterapien skal tolkes, som hun har lært det af Freud, eller om der vitterligt sker noget på Sølund, der ikke tåler dagens lys.

Sanatoriet er en anderledes og velskrevet spændingsroman. Lidt som en dansk Agatha Christie-roman med det ekstra tvist, at vi får lov til høre om kvinders rettigheder, hvor få muligheder de havde, og hvor meget deres skæbne afhang af mænd i starten af det 20. århundrede. Sproget er letlæst, og historien fængende med karakterer, der både skræmmer og imponerer. Alt i alt en fremragende spændingsroman lige til at læse nu, hvor dagene bliver kortere, og månen lyser op på den sorte himmel – hvis du tør! Heldigvis befinder vi os i 2020, og kvinder bliver ikke sendt på sindssygehospital, fordi de er drevet af lyst (oversat til hysteri), eller blot fordi de på den ene eller anden måde har bragt skam over deres familie. Gudskelov for det!

Læs også vores anmeldelser af nogle af Anne-Sophie Lunding-Sørensen andre bøger her.

Anne-Sophie Lunding-Sørensen: Sanatoriet, Politikens forlag, 265 sider, udkom 22. september 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.