// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kiley Reid: En skøn alder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Roman

Kiley Reid: En skøn alder

Skrevet af den 7. oktober 2020 – 06:52Ingen kommentarer

Emira er 25 år og har lidt svært ved at finde ud af, hvad hun vil med sit liv. Selvom hun har gået på college hænger de gode jobs ikke på træerne i Philadelphia, og hun er økonomisk presset. Derfor arbejder hun som babysitter for Briar på to år, hvis forældre er solidt placeret i den kreative klasse. En aften er Emira gået med Briar ind i et dyrt supermarked, hvor hun bliver chikaneret og truet af sikkerhedsvagten, der ikke tror at sorte Emira virkelig kan være babysitter for hvide Briar.

Episoden bliver filmet af en forbipasserende og er ubehagelig, og Emira er rystet og bange for, om det får konsekvenser for hendes job. Det viser den sig at gøre, men ikke på den måde, Emira har frygtet. Briars mor Alix Chamberlain er nemlig forarget på Emiras vegne (og lidt på egne) og udvikler en usund interesse for Emira og hendes liv. Alix vil redde Emira og hun er en kvinde, der plejer at få det, hun peger på.

Undervejs dukker en ven op fra Alix’ fortid, og der bliver lagt op til et drama om race, ulighed og identitetspolitik i dagens USA. Racespørgsmålet gennemsyrer store dele af det amerikanske samfund, men også den enorme ulighed spiller en rolle. Det er svært at navigere i for både sorte og hvide, og under overfladen lurer ubevidste fordomme og præferencer fra fortiden. Ved Emira egentlig, hvad der er bedst for hende selv? Kan Alix frigøre sig fra fortidens synder ved at hjælpe hende? Og hvem har egentlig mest brug for hjælp?

Briar må være et af verdenslitteraturens mest charmerende to-årige, og En skøn alder er letlæselig og spændende med nogle interessante plottwists undervejs, der redder historien fra at blive alt for banal. Et superaktuelt – og svært – emne bliver sat på spidsen, og selvom de voksne karakterer måske er lige vel sort/hvide (pun intendet), så fanger Reid en vigtig problemstilling og formidler den på en interessant og velskrevet måde.

Kiley Reid: En skøn alder. 304 sider, G.E.C. Gads Forlag. Oversat af Siri Ranva Hjelm Jacobsen, udkommer 7. oktober 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.