Steve Sem-Sandberg: W.
I den storslåede roman ‘W.’ udfolder den prisvindende forfatter Steve Sem-Sandberg en vedkommende og fremragende fortælling om den virkelige person Johann Christian Woyzeck og hans tragiske skæbne. I 1821 slog Woyzeck den kvinde ihjel, som han sagde, at han elskede, og efter en lang retspsykiatrisk udredning blev han dømt til døden.
Woyzeck blev født i Leipzig i 1780. Vi ved en del om ham fra de bevarede restdokumenter, og fra Georg Büchners uafsluttede drama “Woyzeck” (1836), som er blevet et portalværk i moderne, tysk drama. Selvom Steve Sem-Sandberg tager afsæt i de samme kilder som Büchner; de omfattende protokoller fra forhørene af Woyzeck, formår Sem-Sandberg at sætte den ikoniske fortælling i et helt nyt og vedkommende lys. Romanen var meget velfortjent nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2020, og talte blandt mine favoritter.
Sem-Sandberg maler et eminent portræt af mennesket bag tragedien; af parykmageren, af soldaten, af voldsmanden, af morderen. Af den altødelæggende forsmåelse, som Woyzeck gang på gang blev udsat for. Et forrygende studie i det udsatte menneske, i outsideren, i taberen, der aldrig blev hørt og aldrig kom til at høre til. Men som altid blev hundset med og nedgjort.
Selvom Sem-Sandberg er rigtig godt inde i sit stof, bliver fortællingen aldrig dokumentaristisk eller distanceret. Nænsomt og indsigtsfuldt fremstilles sorgen, angsten, forvirringen, fortvivlelsen og desillusionen. Både den ydre og den indre galskab emmer ud fra bogens sider, og griber os om hjertet. Krigens gru og retspsykiatriens sterile menneskesyn står i skærende kontrast til Woyzecks egen desperate længsel efter at gøre noget smukt med det liv, som han har fået tildelt. Men det bliver til en umulig kamp – og den utilgivelige handling følger.
Det raffinerede fortællergreb forholder sig hele tiden nuanceret til sit emne; tager aldrig stilling, men belyser fortællingen fra alle sider. Ud af det vokser et hjerteskærende portræt af en jævn og overtroisk mand, der både er fanget af sit eget sind, klasse, sociale tilhørsforhold og fængslets mure. Samtidig spejles denne helstøbte og gribende beretning om den splittede menneskeskæbne raffineret i et lige så splittet Europa og i en historisk samtid, hvor oplysningen var i sin vorden. Hold nu op, hvor er det godt!
Steve Sem-Sandberg (f. 1958) er forfatter, oversætter og litteraturkritiker. Han har været aktiv siden 1976, og han er mest kendt for sine mange dokumentariske, historiske romaner, blandt andet Theres (1996), Ravensbrück (2003) og De fattiga i Łódź (2009) (De fattige i Lodz, Gyldendal 2011, oversat af Niels Lyngsø), som blev belønnet med Augustprisen.
Steve Sem-Sandberg: W., Forlaget Palomar, 15. oktober 2020, 456 sider, oversat til dansk af Birgitte Steffen Nielsen.