// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mary L Trump: Too Much and Never Enough
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Agentroman, Biografi

Mary L Trump: Too Much and Never Enough

Skrevet af den 17. oktober 2020 – 06:17Ingen kommentarer

Mary Trump er Donald Trumps niece, og hendes bog blev revet ned at hylderne, da den udkom i august 2020. Det er den første bog, som tager os helt ind i familiens skød og giver et bud på, hvordan opvæksten i en dysfunktionel familie skabte verdens farligste mand – USA’s nuværende præsident. Bogens undertitel er således: Sådan skabte min familie verdens farligste mand.

Forfatteren er uddannet psykolog og må derfor formodes at have indsigt i, hvordan psyker og personligheder påvirkes af ydre omstændigheder. Mange andre har givet sig i kast med analyser af Trumps personlighed og herunder især de mange tegn på en sygelig narcissisme, men med Mary Trump kommer vi meget tæt på hovedpersonen.

Hendes bud er, at familieoverhovedet Fred Trump både ødelagde hendes egen far, Freddy samt Donald. Hendes bedstefar og skaberen af familieformuen var en rendyrket psykopat, ude af stand til at føle empati og med en voldsom foragt for alt, hvad der mindede om svaghed. Man var i den grad sin egen lykkes smed, og alle kneb gælder i kampen for penge og anseelse. Barndomshjemmet var præget af frygt for hans raserianfald, og straffen faldt prompte hvis man sagde ham imod eller trådte det mindste ved siden af. Ondskabsfuld ydmygelse og latterliggørelse var svaret, og det knækkede Marys far, Freddy, som døde i en alder af kun 42 år, fuldstændig nedbrudt og ødelagt af alkohol.

Freddy var den ældste søn og skulle have overtaget familieimperiet, men forsøgte gentagne gange at vriste sig ud af faderens greb. Han ville noget andet og uddannede sig som pilot. Men hans indre dæmoner ødelagde hans karriere, og han måtte vende tilbage til faderen og tigge om et job. Beskrivelsen af ham og hans tragiske liv fylder meget i bogen, og det er først til sidst, at forfatteren udelt vier sin opmærksomhed til Donald Trump. Undervejs er det dog beskrevet, hvordan Donald har iagttaget sin far og storebroren Freddy, og han har tydeligvis lært, hvordan man bruger ydmygelser og latterliggørelse til at holde andre nede og fastholde sin egen position.

Faderens fokus skifter hurtigt fra Freddy til Donald, og sidstnævnte lever godt af den konstante pengestrøm fra faderen. Dette beskrives ret detaljeret i bogen og underminerer det image, som Donald Trump har kæmpet for, nemlig at han er en selfmade millionaire, der har bygget sit eget imperium. Bogens forfatter, hans niece, siger det stik modsatte. Donald er blevet holdt oppe af sin fars penge, og de har reddet ham gang på gang. Han kan intet selv, er grotesk inkompetent, arrogant, ulideligt selvhævdende og fuldstændig uegnet til at stå i spidsen for noget som helst. Han er påvirkelig, til fals for smiger, og han lader sig forføre af stærke mænd – dem der minder om hans far. Og derfor er han farlig for USA og for resten af verden.

Bogen er måske nok skrevet på et inderligt had, men den er sober, og Mary Trump argumenterer godt for, hvilke konsekvenser det har haft, at Donald voksede op i et miljø, hvor hans følelsesmæssige intelligens og udvikling stoppede, før han fyldte fem. Faktisk fremstår han lidt som et offer, der i al sin stræben kæmper for ikke at blive afsløret for det han er reelt; en bange og svigtet person, som på ingen måde er sin opgave og ansvar voksen. Det er hans rædsel, at nogen opdager det, og i det lys skal hans handlinger, skamløse løgne og selvfremstilling ses.

Mary L Trump: Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man. 225 sider. Simon & Schuster, august 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.