Søren Nørby: Hverken ubesindig eller frygtsom
Undertitlen til denne flotte bog er ”Dramatiske beretninger fra Flådens historie”. Det er dækkende, for hold da op, der er virkelig drama, krudtrøg, menneskelige tragedier og bragende søslag mellem smukke fartøjer fra 1700-tallet op til vores tid.
Forfatteren, som er marinehistoriker og forsker, har samlet 11 af de mest skelsættende beretninger fra flådens historie. Vi er med i 1700-tallets kampe ud for Nordafrikas kyster, krigene mod England og Tyskland i det 19. århundrede, og den danske flådes bidrag til 2. verdenskrig og bekæmpelsen af pirateri ved Afrikas Horn bliver vi også klogere på.
Der er personlige beretninger fra officerer og gaster om, hvordan de oplevede de ofte meget blodige kampe. Helte er der nok af i flådens historie. Man kan godt have fået en arm eller et ben skudt af, men naturligvis påmønstrer man igen, så snart man er i stand til det og kaster sig ud i nye træfninger med englændere, tyskere eller afrikanske pirater. I centrum for mange af beretningerne er søofficeren. Han har skullet balancere tre forskellige roller: leder, diplomat og kriger. Som leder stod søofficeren i spidsen for besætninger på månedlange togter væk fra hjemlandet og familie. Som diplomat var han Danmarks officielle repræsentant, en slags sejlende ambassadør, der skabte relationer til og forhandlede med statsoverhoveder. Og som kriger stod han i spidsen, når kanonerne bragede. Nørby forsøger at sætte sig i deres sted og forklare forudsætningerne for de valg, de traf. Det lykkedes for ham. Dilemmaerne og de vidtrækkende konsekvenser af deres beslutninger og handlinger fremstår klart og tydeligt.
Bogen er rigt krydret med cirka 200 illustrationer. Der er kort, portrætter, gengivelser af malerier og fotografier, så ud over de velskrevne historier er der masser blot at kigge på.
Søren Nørby: Hverken ubesindig eller frygtsom. Turbine, september 2020