// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Joe Biden: Lov mig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Biografi

Joe Biden: Lov mig

Skrevet af den 29. oktober 2020 – 06:07Ingen kommentarer

Hvem er han, ham Joe Biden, som Demokraterne har valgt som deres frontfigur i kampen om præsidentembedet? Ingen tvivl om, at han har erfaring. 36 år som senator og 8 år som Barack Obamas vicepræsident. Født i 1942, og dermed den ældste mand, der sætter sig til rette som præsident i Det Hvide Hus, hvis han skulle blive valgt. Og det med alderen er der selvfølgelig mange, som har fokus på. Ikke mindst hans modstandere blandt Republikanerne. Her man i løbet af valgkampen forsøg at brændemærke ham som så senil og svag, at han knap nok ved, at han er i live.

Et af de temaer, som Biden slår på i valgkampen, er hans evne til at forsone og håndtere voldsom modgang. Hans kone og et-årige datter omkom i en bilulykke i 1972, hvor deres to sønner også var i bilen. Sønnen Beau Biden døde af kræft i 2015 midt i en lovende politisk karriere. Så når Biden siger ’I know your pain’ til vælgerne, så har han noget at have det i.

Hans familieliv og tabet af Beau Biden er i fokus i ’Lov mig’, men der er også blevet plads til beskrivelser af Joe Bidens politiske liv. Bogen er både et hyldestskrift til sønnen, en biografi og selvfølgelig et indlæg i valgkampen. Det giver en god dynamik i fortællingen, og forfatteren forfalder ikke til sentimentalitet i beskrivelserne af sønnens sygdomsforløb og hårde kamp for at overleve.

Biden fremstår som menneskelig og empatisk, men man er ikke i tvivl om hans taktiske evner i det politiske spil. Perioden som vicepræsident får god plads i bogen. Her er det især de tunge og vigtige opgaver som finanskrisen, forholdet til Ukraine og Mellemamerika og en infrastruktur-reform til 100 milliarder kroner, der fremhæves. Det er nok medvirkende, at vicepræsidenter ofte anses for at være uden indflydelse, men det forstår man absolut ikke har været tilfældet med Biden.

Der hviler millioner af håbefulde øjne på Joe Biden, men der er også nervøsitet, om han er den rette. Har han de politiske visioner, som kan samle begejstrede vælgere omkring ham? Mange siger nej. Han er for pragmatisk og midtsøgende. Har han for mange lig i lasten? Mange siger ja. Der er kvinder, som påstår han har forulempet dem, og det fyger med beskyldninger om, at han er racist. Er han bare for gammel og ude af stand til at klare den strabadserende valgkamp og det store ansvar, der følger med embedet. Tjah – hans modkandidat er jo heller ikke selv en sprællevende og dynamisk ung gut.

Biden står midt i den kamp, der bliver afgørende for hans politiske eftermæle, akkurat som man så den sidste valgkamp, hvor det var Hillary Clinton, som skulle forhindre Donald Trumps adgang til magten.

Joe Biden: Lov mig. Håb, modgang og formål. Klim, 284 sider. Oversat af Charlotte Kornerup. September 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.