// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mette Horn: Flueben
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Mette Horn: Flueben

Skrevet af den 8. oktober 2020 – 06:30Ingen kommentarer

Mette Horn er skuespiller og manuskriptforfatter, og jeg er vild med hendes underfundige og underspillede humor, som ofte udspringer af pinligheder. Og det har hun heldigvis videreført i sin debutbog “Flueben”. Den er fyldt med iagttagelser og indrømmelser fra et liv, der er 50 år langt, og den er herligt ærlig. Jeg kan nemt forestille mig forfatteren sige ordene højt, for sproget er så troværdigt. Hun giver ud af sig selv, så vi andre kan se, at vi er ikke alene om at være kiksede, forvirrede, om at være forældre og stadig, altid, børn. Det fungerer rigtig godt. Og så er det tilmed en flot bog! Grafisk lokkende i al sin lækre enkelthed. Det kommer også på pluslisten.

Bogen begynder med den morgen, hvor det hele spiller, alle er glade, og det hele lykkedes, cykelturen til skolen foregår i god ro, orden og tid – for så at komme frem til skolegården og finde ud af, at ingen er i skole, for det er faktisk lørdag. Scenen er sat, grinet er på, og tonen er tro hele vejen igennem. For vi kan godt forestille os det, Mette Horn kalder “følelse i maven af lørdag i en tom skolegård”. Måske ikke indrømme, at det kunne ske for os selv, men nogle af os kender fornemmelsen.

Bogen er inddelt i kapitler med skønne titler som “Bussen, brysterne og den utålelige søvnløshed”, “For retten til at tage fejl” og det skønne “Hyldest til det modne ansigt”. Og det behøver man ikke at være 50 for at grine af og genkende, det virker også helt fint for læsere, mig inkl., på 40.

Dele af bogen er bygget op af alvorlige livshistorier, andre i tjeklister – ofte om, hvordan man får gjort tingene svære for sig selv – og den afvekslende form gør bogen interessant, mens vi læser om Mette Horns overvejelser om, hvorvidt det hele egentlig er lykkedes for hende. Bogen er i hvert fald lykkedes: min varmeste anbefaling af denne selvbiografiske fortælling med velovervejede ord, rørende scener fra et levet liv og et puf til vores ønske om at sætte tjek ved at være nogen, der har styr på tingene. For behøver vi det, når andre heller ikke har det?

Mette Horn, Flueben: Iagttagelser og indrømmelser fra et (mellem)langt liv, Forlaget 28b, 185 sider. Udkommer 8. oktober 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.