// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Elena Ferrante: Voksnes løgnagtige liv
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Elena Ferrante: Voksnes løgnagtige liv

Skrevet af den 1. september 2020 – 07:54Ingen kommentarer

Det har alle dage været svært at være ung. Man skal løsrive sig fra sine familie, finde ud af hvem man er, og vælge hvad man vil med sit liv. Det bliver ikke lettere, hvis ens familie så ligger i splid med sig selv, man har vanskeligheder i skolen og man ikke rigtig har nogen idé om, hvad man egentlig vil. Sådan er det for Giovanna.

Hun vokser op i 90’erne i Napoli, og selvom hendes forældre er både veluddannet og velhavende, gemmer der sig uhyrer under den polerede overflade. Et af dem er, at hendes far har en affære med hendes veninders mor. Et andet er fasteren Vittoria, som er familiens sorte får og netop derfor så pirrende og spændende for Giovanna.

Faster Vittoria og far Andrea er ikke på talefod, for hvor faderen er kultiveret, respekteret og rig, er fasteren vulgær, stridslysten og fattig. Vittoria åbner Giovannas øjne for ikke bare en anden del af familiehistorien, men også for en helt anden del af Napoli og for en anden del af livet. Med Vittoria som katalysator, udforsker Giovanna nu både sig selv og sin seksualitet – og de voksnes løgnagtige liv.

Voksnes løgnagtige liv er skrevet af Elena Ferrante, der blandt andet gav os de fire bind i Min geniale veninde-serien (som også er blevet til en fabelagtig tv-serie på HBO). Ferrante kan simpelt hen skrive om unge kvinder, så siderne bladrer af sig selv, og man bare er nødt til at læse lige ét kapitel mere. Det handler om alt det, der er svært – seksualitet, familie, religion, skole, kort sagt: at finde ud af hvem man gerne vil være i en verden, hvor de voksne har meget travlt med at fortælle én, hvordan man bør være.

Voksnes løgnagtige liv er endnu en virkelig god roman fra Ferrantes hånd. Jeg synes dog ikke, at karakteret Vittoria fungerede helt i egen ret, og derfor er Voksnes løgnagtige liv ikke helt op på Min geniale veninde-niveau.

Til slut en lille kommentar om oversættelsen: Det er sjældent, at en note fra en oversætter rammer mig lige i hjertet, men det gjorde oversætterens tak og oplysningen om at bogen er oversat i Bergamo under COVID-epidemien i foråret. Når Ferrantes sprog er så helt vidunderligt også på dansk, så er det selvfølgelig fordi oversætteren har gjort det fremragende. Vi glemmer desværre oftest at rose gode oversættelser – her er det helt på sin plads!

Elena Ferrante: Voksnes løgnagtige liv. 422 sider, C & K Forlag. Oversat af Nina Gross, udkommer 1. september 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.