// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jørgen Svenstrup og Gitte Svanholm: Tro på dit barn
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Børneopdragelse, Selvhjælp

Jørgen Svenstrup og Gitte Svanholm: Tro på dit barn

Skrevet af den 26. august 2010 – 21:47Ingen kommentarer

Denne bog lukrerer på det, som alle bøger om børneopdragelse gør: Det bekræfter læseren i, at det man gør i forvejen, er godt og rigtigt. Ahh, så er det på plads og selvtilfreds kan man læse videre om, hvordan man får lykkelige unger.

Vi lærer Svenstrups datter, Amelina, at kende løbende gennem bogen. Som prøvekanin for farmands coachingstrategi er hun den eksemplariske fremstilling, af alt det, man kan nå, hvis man har tillid til sit barn. Det lyder lovende – selvom man – højst overraskende – opdager, at de ting, man gør i forvejen, har engelske begreber og en filosofi bag sig!

Der kan man bare se! Mærkeligt nok er mit barn ikke så fornuftig som Amelina. Fair nok, min datter er noget yngre, men alligevel. Preframing – eller som vi kalder det herhjemme: forbedredelse af poden – er et værktøj, der er en sikker vinder. Klart nok. Børn vil – ligesom os andre – gerne vide, hvad der skal ske.

Bogen er skrevet af journalisten Gitte Svanholm og coachen Jørgen Svenstrup – sidstnævnte er nyligt sprunget ud som brevkasseredaktør i ‘Junior’ – et månedsmagasin om børn mlm. 3-10 år. Journalisten Gitte Svanholm har uden tvivl sikret, at bogen er letlæselig og velskrevet samtidig med, at den har et fint grafisk udtryk.

Tro på dit barn og få et glad og robust afkom. Jeg er enig i budskabet, som vi praktiserer det herhjemme. Indtil videre godt tilfredse med vores udadvendte og bundlykkelige pigebarn. Coachingstrategier til trods så bor vi i virkeligheden. Derfor er det ikke en mulighed at undlade at skynde på ungen om morgenen, når hun endnu engang falder i staver over dagens vejrbillede på bagsiden af morgenavisen – og vi risikerer at misse bussen til skovbørnehaven. Kom nu!

Måske er det bare ikke sådan, at coaching og børneopdragelse er direkte sammenlignelige størrelser. Jeg er helt med på bogens pointer, men den slet skjulte selvfedhed, der gennemsyrer bogen er ærgerlig. Det betyder, at man angriber bogen med en sund og naturlig skepsis – som måske også havde klædt bogens forfattere at have. Den virker underligt løsrevet fra virkeligheden og udelukkende fokuseret på egoet. Børn er ikke kun en spejling af deres forældre – de er også et produkt af de mange sociale relationer, de indgår i.

Alt i alt en tankevækkende bog, der giver anledning til, at man overvejer sin egen børneopdragelse og tænker: hvor er jeg dygtig! Men det er jo en pointe i sig selv 🙂

Jørgen Svenstrup og Gitte Svanholm, Tro på dit barn – forældreguide til robuste og livsglade børn, Politikens Forlag, 135 sider, Marts 2010.