// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jens Andersen: Ubådskrig i Kattegat
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Krige

Jens Andersen: Ubådskrig i Kattegat

Skrevet af den 14. august 2020 – 09:44Ingen kommentarer

Der er guf for ubådsnørder i denne bog om HMS Seal der efter togter i Kattegat blev erobret af tyskerne i 1940. Der er masser af fine fotografier, tegninger og kort, samt velskrevne tekster om et kapitel af 2. verdenskrig, som hidtil er forbigået.

I starten af 2. verdenskrig kæmpede briter og tyskere i farvandet mellem Østdanmark og Norge. Slaget stod om søforbindelser og fragtruter, og briterne indsatte knap 20 ubåde. De fik ram på omkring 20 tyske skibe med cirka 1000 døde soldater og sømænd til følge. Vi følger ubåden H.M.S Seal på togter, der ikke udløser den store dramatik. Det var svært at støve de tyske skibe op, så opgaven bliver primært at udsætte miner. Men undervandsminer blev ubådens skæbne, da den selv ramler ind i en tysk minespærring og må søge til overfladen.

Her opsnapper tyske fly synet af den havarerede ubåd og angriber. Sømændene har ikke andre muligheder end at overgive sig, og Tyskland kunne hente en gedigen propagandasejr efter at have fragtet SEAL i sikkerhed. Propagandaindsatsen, som især rettede sig mod den tyske ungdom, er beskrevet og illustreret i bogen, så der er mange facetter af krigsførelsen. Faktisk er bogens omslag oprindeligt en plakat, som viser det tyske fly i angrebet på ubåden.

Tyskerne studerede Seal indgående, men var faktisk lidt skuffede over dens formåen og teknik. Men den kom dog ud at sejle igen, nu i tysk tjeneste. Det blev dog aldrig til decideret operative togter med kamp mod engelske fartøjer, på trods af, at tyskerne påstod dette i deres propagandaindsats. Allerede i juli 1941 blev Seal taget ud af aktiv tjeneste, da den var underlegen i forhold til de tyske ubåde.

Seals britiske besætning overlevede, men måtte tilbringe fem år i tysk fangenskab, før de kunne vende retur til England og deres familier. Jens Andersen fra Bunkermuseum Hanstholm har gennem en årrække gravet dokumentation frem om H.M.S. Seal og fortæller dens historie overbevisende og detaljeret.

Jens Andersen: Ubådskrig i Kattegat. Turbine. 220 sider, august 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.