Dea Trier Mørch: Kastaniealleen
Kastaniealleen er mit første litterære møde med forfatteren Dea Trier Mørch (1941-2001), men det bliver ikke det sidste. Romanen udkom i 1978, og er netop genudgivet. De fleste kender hende for romanen Vinterbørn fra 1976, som var den roman, der gav hende det store litterære gennembrud.
Kastaniealleen er inspireret af forfatterens egne barndomserindringer og opkaldt efter den alle, der fører op til mormor og morfars hus nær Brorfelde på Midtsjælland. Romanen finder sted i slutningen af 1940´erne og er en hyldest til rolige, trygge barndomsliv på landet under mormors vinger. Vi oplever hverdagen og årets højdepunkter hos mormor og morfar via den 6 årige Majas perspektiv.
Indeklemt bag stuehusets sureste gavl, mellem forhavens vilde buskads og hønsegårdens brombærkrat ligger et lille stykke jord, som mormor har tildelt børnene. Her kan de grave og bygge huler så meget de vil.
Maja og hendes to yngre brødre tilbringer en sommer hos mormor og morfar. Brødrede rejser med mor tilbage til København, da sommeren ender, mens Maja bliver på landet og venter på en plads på en skole for ordblindebørn. Vi oplever således både sommeren og vinteren på landet sammen med Maja. Majas mor er væverske og Majas far er nu på tredje år på Vejle Fjord grundet sygdom. Det er godt, at Maja har mormor og morfar og at de stadig er friske, selvom de er oppe i halvfjerserne.
Det er langt fra en handlingsmættet roman. Vi er nede i tempo, det er det nære, der er i fokus. Her er mange beskrivelser, så romanen er til den tålmodige læser. Her er beskrivelser af naturen, af grøntsager i haven og af maling, der skal blandes. Men der er også små scener af det helt store, som da Maja skal holde et spædbarn og taber det! Og så danner romanen billeder som her: Solen hænger som en slimet æggeblomme i bunden af et vandglas.
Denne udgave af romanen er med forord af Eva Tind og læs det endelig for at være godt forberedt på værket. Og læs det måske igen efter endt læsning. Romanen er illustreret af Dea Trier Mørchs enkle og smukke linoleumstryk. Bemærk også forsiden, som er et mindre kunstværk i sig selv!
Vi har (endnu) ikke anmeldt andre af Dea Trier Mørchs romaner, men vi har anmeldt en kunstudgivelse Dea Trier Mørk – det grafiske værk om hendes grafiske værker.
Dea Trier Mørch, Kastaniealleen, Gyldendal, 246 sider, Denne udgave 2020, Oprindeligt udkommet 1978.