// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peter Alsted: Cykeldigte
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Peter Alsted: Cykeldigte

Skrevet af den 5. august 2020 – 07:03Ingen kommentarer

”Cykeldigte” er en sjov bog – allerede før du begynder at læse den. Den er nemlig skrevet af to personer. Først og fremmest er det forfatteren Peter Junker Alsted, der nu har skrevet den sidste halvdel af bogen og sørget for at få den udgivet. Men dernæst er den skrevet af hans oldefar Peter Christen Alsted, der levede fra 1864 til 1944 og selv var en stor cykelentusiast, forfatter og højskolelærer.

I 2019 cyklede Peter Junker Alsted 3.746 fra Danmark til Grækenland – med oldefars ”Cykelviser” i tasken. ”Cykelviser” blev udgivet i 1904. Oldefars bog og hyldest til cykling havde inspireret Peter Junker til turen, og i dag sidder vi med det samlede værk – fra 1904 til 2019.

Det er vidunderligt at læse de gamle cykelviser, for du kan virkelig høre, der er tale om viser. Du kan synge disse digte inde i hovedet, og der er tale om en hyldest af de helt store. Og modsat Jørgen Leths hyldest til cykling, så lægger disse digte sig ikke op ad cykelsporten men nærmere den skønne natur, energien og det smukke i de forskellige stunder, hvor du cykler gennem landskabet.

Peter Junkers digte fra 2019 er helt anderledes reflekterende og gennemtænkte. Der er ikke meget ’viser’ over dem, og de repræsenterer tydeligvis en moderne mands tanker og kvaler.

Begge sæt digte er smukke, og de er lige så forskellige, som de eventyr, de repræsenterer. Mens du i den grad får en fornemmelse af, at Peter Junkers tur til Grækenland har været en kæmpeoplevelse, samtidig med at det var en hård tur, så finder du en helt anden lethed i gamle Peter Christens digte. De repræsenterer hver deres tid men også hver deres måde at anskue og bruge cyklen på.

Er du meget kritisk, kan du derfor godt sige, at sammenligningen virker lidt forceret, og at det havde været bedre, hvis Peter Junker havde kørt i oldefars fodspor. Jeg ser det i stedet som mangfoldighed, hvor ikke bare digtekunsten men også det, digterne digter om, har ændret sig markant.

Jeg finder stor værdi i begge sæt digte, men der er ingen tvivl om, at Peter Junker er ham, jeg hellere vil søge på i de kommende uger. Han har dæleme ordet i sin magt og skriver smukt og indlevende.

En god, kort og lækker oplevelse.

Peter Alsted: ”Cykeldigte 1904 – 2019”, Forlaget Empty Chairs, 43 sider, udkom 6. juli 2020.

Læs også:
William Butler Yeats: Tårnet og andre digte
Pablo Neruda: Kaptajnens vers – kærlighedsdigte
Jørgen Leth: Sportsdigte

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.