// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » John Carreyrou: Ondt blod – grådighed, svindel og storhedsvanvid i Silicon Valley
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Nyheder, Samfund, Spænding, Videnskab

John Carreyrou: Ondt blod – grådighed, svindel og storhedsvanvid i Silicon Valley

Skrevet af den 1. august 2020 – 07:38Ingen kommentarer

Én af de største business-skandaler i nyere tid er selskabet Theranos og den karismatiske Elizabeth Holmes blodprøveudstyr i USA. Hun blev set som den nye Steve Jobs men viste sig at være en svindler af de helt store.

Journalisten fra Wall Street Journal, John Carreyrou, var manden, der afslørede skandalen, og det er også ham, der er forfatter til ”Ondt blod”, der optrævler hele historien om Elizabeth Holmes og hendes falske imperium.’

Holmes grundlagde Theranos tilbage i 2003 og begyndte at udvikle en maskine, der skulle kunne lave en lang række analyser ud fra blot en enkelt bloddråbe fra et menneskes finger. Teorien var ikke bare spændende og fascinerende. Kunne Holmes få den maskine til at virke, ville hun kunne revolutionere hele hospitalsindustrien på samme måde, som Steve Jobs – hendes store idol – havde gjort det for computerindustrien, musikindustrien, filmindustrien og telefonindustrien.

Theranos ramte Silicon Valley på et fantastisk tidspunkt. Investorer ledte efter den nye store opfindelse, og alt tydede på, at den var lige her – i hænderne på Holmes, der var hoppet ud af sin uddannelse på Stanford for at følge sin drøm. Da Theranos var på sit højeste, var selskabet over ni milliarder dollars værd. Men der var noget galt. Og helt sikkert er det, at ingen af investorerne gjorde deres research-arbejde – den såkaldte ’due diligence’ – særlig godt.

Holmes var en fængslende og meget intelligent kvinde, og hendes type var lige så savnet i markedet som hendes påståede opfindelse. Men efterhånden som det blev mere og mere tydeligt, at hendes maskine ikke leverede pålidelige resultater, og selskabet leverede resultater baseret på helt andre almindelige testmaskiner i markedet, så blev medarbejdere fyret i samme tempo, som angrebene mod tvivlerne tog til.

Bogen er en på alle måder stor oplevelse. Den er næsten skrevet som en roman, hvilket betyder, at du for det første ikke behøver at kende historien, før du læser bogen, og for det andet at afsløringerne langsomt kommer, som du skrider frem i handlingen.

Det mest imponerende er dog den ydmyghed, Carreyrou udviser i sin tilgang til det afslørende stof. Naturligvis er der ingen undskyldning for at snyde og bedrage, men han tillader ved op til flere lejligheder beskrivelser og forklaringer, der ikke er fordømmende over for Holmes og hendes nærmeste. Det har ikke været let for Carreyrou at finde frem til sandheden om Theranos. Og spurgt om, hvad han ville spørge Holmes om, hvis han en dag selv fik mulighed for at stille hende et spørgsmål, svarer han: ”Jeg ville nok spørge, hvordan hun kunne få sig selv til at udsætte så mange menneskers for så store risici, der potentielt kunne koste dem livet.”

Jeg kan kun anbefale bogen, der også er ganske glimrende oversat af Michael Jepsen.

John Carreyrou: ”Ondt blod – grådighed, svindel og storhedsvanvid i Silicon Valley”, Forlaget Memoris, 347 sider, udkom 2. juli 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.